Angelika Fic: Dijalog Kosova i Srbije stagnira

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angelika Fic: Dijalog Kosova i Srbije stagnira

Ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelika Fic ocenila je da dijalog Kosova i Srbije stagnira, da se sporazumi ne sprovode.

Ona je rekla i da prevremeni izbori na Kosovu neće promeniti ništa na političkoj sceni.

"Ne želim da spekulišem zašto se to događa, ali ono što mogu da kažem je da nema drugog puta za poboljšanje odnosa između Kosova i Srbije sem dijaloga i međusobnih razgovora", kazala je Fic u intervju za Radio Kosova.

Ona je naglasila da će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Nemačka svim snagama nastaviti da podržava dijalog kako bi se ostvarili svi do sada postignuti sporazumi, kao i da se razmatraju i druge teme koje zahtevaju rešenje.

Angelika Fic je rekla da bacanje krivice na drugu stranu oko problema u dijalogu ne pomaže nikome.

"Lista (dogovora) je dugačka, a ove godine je bilo vrlo malo napretka. Ima manjeg napretka na severu, ali još nema primene sporazuma o pitanjima kao što su paralelne strukture, Telekom i energetika. Nije ostvaren ni sporazum o Asocijaciji srpskih opština, koji mediji na srpskom nazivaju Zajednicom. To pitanje je od velikog značaja za srpsku zajednicu u opštinama na severu. Što se nas tiče podržavamo svaku inicijativu koja vodi ostvarivanju da sada neostvarenih sporazuma", rekla je ambasadorka Fic.

Ona je ocenila da su to sporazumi "od životnog značaja za obe strane".

"U međuvremenu čujemo da raspoloženje Srba sa Kosova nije dobro, i da oni žele veći ekonomski razvoj i da imaju osećaj da nisu dobro predstavljeni", kazala je nemačka ambasadorka na Kosovu.

Govoreći o najavama održavanja vanrednih parlamentarnih izbora Fic kaže da se od njenog dolaska na Kosovo, krajem 2014. godine, čuju zahtevi za održavanje takvih izbora.

"Mi, kao posmatrači, ne vidimo da bi novi izbori nešto suštinski promenili u situaciji u kojoj smo. Mi sada ne vidimo neku alternativu za političare koji su aktivni na političkoj sceni. Novim izborima se suštinski ništa neće promeniti. Novi preveremeni izbori bi Kosovo koštali para i vremena, a te dve stvari Kosovo nema", kazala je Fic.

Komentarišući to što Srpska lista bojkotuje institucije zbog Zakona o Trepči, amsadorka je rekla da u demokratskoj zemlji kultura bojkota nikada nije rešenje.

"To što je potrebno su dijalog i međusobni razgovori. Kao što znate, za usvajanje mnogih zakona nije potrebno 11 glasova Srpske liste i Parlament može raditi. Međutim, oni su potrebni za donošenje određenih odluka i zakona, tako da je bojkot Srpske liste prepreka za razvoj zemlje", rekla je nemačka ambasadorka na Kosovu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.