Amfilohije i Atanasije bez kazne na Saboru

Izvor: NaDlanu.com, 14.Maj.2013, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije i Atanasije bez kazne na Saboru

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić neće snositi nikakve posledice zbog svojih istupanja na nedavno održanom mitingu u Beogradu, ali će patrijarh Irinej na Majskom saboru sa njima obaviti razgovor povodom kontroverznih poruka koje su uputili javnosti – saznaje „Politika” u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje će trajati od 21. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << do 3. juna, posebno će se baviti pitanjem Kosova i Metohije, a naš izvor ukazuje da je patrijarh svojim obraćanjem javnosti, praktično i najavio svoj razgovor sa Amfilohijem i Atanasijem.– Njihovi nastupi na mitingu su stvar shvatanja njihove retorike. Suština je da su oni želeli da ukažu na ozbiljnost pitanja kao što je Kosovo i Metohija. Problem koji je stvoren i reakcije dela javnosti koja se s pravom uznemirila, jeste ta što malo ljudi zna da je mitropolit Amfilohije pesnik i da se u svojim govorima često služi jezikom simbola. Ko to ne zna, zaista je mogao da njegove reči protumači pogrešno i da ga one uznemire. Na mitingu se njegova retorika simbola otela kontroli – ističe izvor „Politike” koji pripada takozvanom umerenijem delu SPC.Na naše insistiranje da pojasni hoće li biti ikakve odgovornosti Amfilohija i Atanasija, on je odgovorio:– O tome nema ni govora.Najavljujući ostale teme sa dnevnog reda majskog sabora, naš sagovornik kaže da će velikodostojnici SPC raspravljati o pregledu i sagledavanju života cele Crkve, kako u zemljitako i u dijaspori.– Bliže će se razmatrati život u pojedinim eparhijama. Raspravljaće se i o stanju u ostalim pravoslavnim i hrišćanskim crkvama, kao i o ostalim pitanjima važnim za savremeni svet – napominje naš izvor, ističući da će veliki deo sabora biti posvećen obeležavanju jubileja, poput proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, 200 godina od rođenja Njegoša…– U SPC je primećeno da je veronauka u školama veoma pozitivno prihvaćena kod đaka, njihovih roditelja i u obrazovnom sistemu zemlje, tako da je izvesno da će i to biti tema predstojećeg sabora – precizira sagovornik „Politike”.(Izvor: Politika )

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Izjave vladika nisu tema Sabora?

Izvor: B92, 14.Maj.2013

Beograd -- U Beogradskoj patrijarišiji kažu da istup dvojice episkopa na mitingu u Beogradu neće biti tema predstojećeg Sabora SPC, dok pojedini izvori tvrde suprotno...Sinod Srpske pravoslavne crkve utvrdio je danas "radnu verziju" dnevnog reda predstojećeg redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.