Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci i Nemci skeptični prema istrazi o paljenju ambasada

Nemci „čekaju drugi deo izveštaja”, informacijama koje su videli u tabloidima „nikako nisu zadovoljni”

Radna grupa MUP-a završila je istragu i prosledila izveštaj o paljenju ambasada SAD i Nemačke, 2008. godine tokom mitinga „Kosovo je Srbija”, beogradskom Višem tužilaštvu, rečeno nam je u MUP-u Srbije. U ovom ministarstvu nisu želeli da iznose detalje izveštaja, kao ni da demantuju ili potvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imena trojice generala i bivšeg načelnika u beogradskoj policiji, koja su juče objavili beogradski mediji navodeći da su oni odgovorni za propuste tokom obezbeđivanja mitinga.

Ni iz američke ni iz nemačke ambasade juče nisu želeli da komentarišu informacije, koje su objavili neki beogradski listovi o istrazi. Kako „Politika” nezvanično saznaje, Nemci „čekaju drugi deo izveštaja”, ovim što su do sada videli u tabloidima „nikako nisu zadovoljni”. Amerikanci, pak kažu da se ono što su mogli da pročitaju u izveštajima tabloida „razlikuje” od onog što su do sada imali priliku da saznaju. U američkoj ambasadi navode da su „veoma radoznali” da saznaju šta zaista piše u izveštaju radne grupe koji je prosleđen tužilaštvu.

Kao glavni krivci za propuste tokom obezbeđivanja mitinga, koji je organizovan povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, označeni su generali Stevan Bjelić, nekadašnji načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije u MUP-u, Borivoje Tešić, bivši komandant Žandarmerije kao i Slobodan Vukolić, koji je u to vreme bio načelnik beogradske uprave policije.

Radna grupa je istraživala ulogu svih koji su rukovodili policijom iz štaba u beogradskoj centrali MUP-a. Osim njih, istragom su obuhvaćeni komandanti svih jedinica koje su bile na ulici.

Utvrđeno je da policija izvesno vreme nije reagovala na napade huligana. Zgrade ambasada SAD i Nemačke te večeri bile su oko 20 minuta bez ikakvog obezbeđenja. Tada je i usledio napad kamenicama i Molotovljevim koktelima grupa koje su prethodno demonstrirale na mitingu zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Da li će i ko biti osumnjičen za propuste u obezbeđenju ambasada tokom mitinga odlučiće nadležno tužilaštvo.

General Bjelić smenjen je sa mesta prvog čoveka beogradske policije u septembru prošle godine, odlukom Milorada Veljovića, direktora policije i rešenjem koje je potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Bjelić je, kako saznajemo, u međuvremenu penzionisan. Na čelu beogradske policije bio je od 2007. godine.

Kuribak je smenjen sa funkcije u junu ove godine, ali i dalje radi u Upravi policije MUP-a. Na čelu ove uprave bio je od 2005. godine.

U Upravu policije u sedištu MUP-a prešao je i Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik ove uprave beogradske policije. Borivoje Tešić, podsetimo, penzionisan je tri meseca nakon mitinga 2008. godine. Na čelu Žandarmerije bio je četiri godine, a prethodno je bio oficir Vojske SCG.

Podsetimo, u neredima nakon mitinga 21. februara 2008. godine zapaljene su američka i nemačka ambasada, a u požaru u ambasadi SAD poginuo je demonstrant Zoran Vujović. Pred Višim sudom u Beogradu u aprilu 2013. godine počelo je suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada. Oni su optuženi da su oko 18.30 časova u Ulici kneza Miloša u Beogradu, organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u prostorijama ambasade, gde je nastradao Zoran Vujović. Navodi se i da su prethodno gađali ambasade Hrvatske i Nemačke, gde su, takođe, izazvali manji požar.

Tokom izjašnjavanja većina njih negirala je krivicu. Nemačka je rasvetljavanje napada na ambasadu u Beogradu postavila kao jedan od uslova za početak pregovora Srbije sa EU.

R. H.

objavljeno: 11.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.