Albanija i Kosovo stvaraju strateško partnerstvo

Izvor: Southeast European Times, 22.Jan.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i Kosovo stvaraju strateško partnerstvo

Dve zemlje su značajno proširile bilateralne odnose.

22/01/2014

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 22.1.2014.

Kosovo i Albanija potpisali su sporazum o saradnji i strateškom partnerstvu, što dvema vladama omogućava da sprovode zajedničke političke, socio-ekonomske i kulturne programe.

Dve zemlje su takođe potpisale odvojene sporazume o sprovođenju konkretnih ekonomskih, energetskih, pravnih, transportnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << infrastrukturnih projekata sa konkretnim rokovima.

Sporazumima se priprema teren za obe zemlje da dovrše integraciju u EU, kaže Klajda Đoša, albanska ministarka za evropsku integraciju.

„Albanija i Kosovo će zajedno ići tim putem“, rekla je Đoša za SETimes.

Naredni korak je sastanak vlada kako bi razvile konkretne strategije i planove na određenim poljima, rekao je kosovski premijer Hašim Tači.

„Relevantna ministarstva preuzeće odgovornost za nadgledanje implementacije odluka donetih na sastancima vlada. Takođe ćemo formirati zajedničke komisije na raznim poljima, sa specijalnim naglaskom na zajedničke ekonomske komisije“, rekao je Tači.

Analitičari kažu da će obe zemlje imati koristi od usaglašenosti i konkurentnosti.

„Zemlje zapadnog Balkana treba da izvuku pouku iz zdravih odnosa između Kosova i Albanije koji funkcionišu na osnovu zajedničkih interesa i u korist građana obe zemlje. Dobrosusedska politika je evropska vrednost i kao takva treba da pomogne celokupnom regionu da zauvek ide napred“, rekao je Abit Hodža, viši naučni saradnik kosovskog Centra za bezbednosne studije, u izjavi za SETimes.

Zvaničnici su naveli da je cilj strateškog partnerstva pomaganje trgovine, transporta i infrastrukture, ali i energije, sa specijalnim naglaskom na uključivanje Kosova u projekat Transjadranski gasovod.

Postignut je novi energetski sporazum o izgradnji dalekovoda od 110 kilovata u sklopu nastojanja za stvaranje energetskog autoputa između dve zemlje, nakon sličnog sporazuma koji je postignut prošlog meseca, a odnosi se na izgradnju dalekovoda od 400 kilovata.

Zvaničnici su rekli da će naglasiti nastojanja za podršku učešću Kosova u regionalnim i globalnim inicijativama i koordinisati nastojanja za dobijanje novih diplomatskih priznanja.

Deo sporazuma odnosi se na podršku unapređivanju dijaloga Beograd-Priština

Dve zemlje su takođe razgovarale o mogućnosti otvaranja zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Zvaničnici su još rekli da će saradnja na polju pravosuđa i bezbednosnih pitanja biti fokusirana na intenziviranje razmene informacija i iskustava u cilju borbe protiv korupcije i krijumčarenja.

U jednom drugom sporazumu precizirana je predaja prevedenih zakona EU Kosovu i stvaranje zajedničke tehničke komisije za prevođenje zakona EU.

Đoša navodi da su već osnovane radne grupe, koje će raditi sa predstavnicima Kosova kako bi pomogli na području usklađivanja zakona sa zakonima EU.

„Albanija je već ranije prošla kroz ovaj proces i ima puno iskustva koje može da podeli“, kaže Đoša.

Saradnja je dobrodošla, ali reforme vezane za integraciju u EU mora da sprovodi svaka država pojedinačno, izjavio je Enri Hide, profesor Evropskog univerziteta u Tirani.

„Jedan od uslova integracije u EU koji utiče na spoljnu politiku jesu dobrosusedski odnosi i nepostojanje problema sa susedima, na šta bi Albanija trebalo da bude ponosna, dok je Kosovo pružilo jak dokaz političke volje s obzirom na svoj sporazum sa Srbijom“, rekao je Hide za SETimes.

Integracija u EU zauzima mnogo više mesto na programu od bilo kog drugog oblika zajedničkih kosovsko-albanskih koraka, rekao je Hodža.

„Ako pogledamo granične mehanizme i drugu institucionalnu saradnju, sve je u evropskom duhu saradnje“, ukazuje Hodža.

Dve vlade su takođe odlučile da finansiraju završetak izgradnje bolnice u Preševu, na jugu Srbije, i da je snabdeju medicinskom opremom, te da uspostave razvojni fond za Albance u Preševskoj dolini.

„Albanija i Kosovo, naše dve vlade, rešene su da idu zajedno napred i da ispitaju sve mogućnosti“, rekao je albanski premijer Edi Rama.

Kako će sporazum pomoći dvema zemljama da se integrišu u EU? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.