Albanija i Kosovo pokušavaju da spreče trgovinski rat

Izvor: Southeast European Times, 16.Apr.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija i Kosovo pokušavaju da spreče trgovinski rat

Eksperti pozivaju dve zemlje da uklone trgovinske barijere.

16/04/2013

Muhamet Brajšori i Erl Murati za Southeast European Times iz Prištine i Tirane -- 16.4.2013.

Albanski i kosovski carinski i poslovni predstavnici formiraće sistem razmene informacija radi prevazilaženja trgovinskih sporova. Sistem će ubrzati graničnu proceduru, uz održavanje standarda kvaliteta proizvoda i druge uslove, kažu eksperti.

„Razmenićemo elektronske podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da bi se … provera obavljala unutar teritorije. Kao i u Albajiji, koja je ranije imala takav sistem, ali sada i na Kosovu“, rekao je direktor kosovske carine Naim Huruglica.

Eksperti kažu da je albansko tržište važno za Kosovo, a posebno za izvoz poljoprivrednih proizvoda. Kosovo je 2012. godine izvezlo u Albaniju robu u vrednosti od 38 miliona evra, a uvezlo je robu iz Albanije u vrednosti od 129 miliona evra.

Nedavna blokada albanskog mleka na Kosovu, zbog visokog nivoa aflatoksina, izazvala je posebno nezadovoljstvo u Tirani. Albanija je izdala uredbu kojom se zabranjuje ulazak stranih proizvoda u zemlju bez potvrde o prihvatljivom nivou aflatoksina u njima. Kao posledica toga, Nacionalna agencija za hranu naložila je obustavu uvoza 74 tona brašna sa Kosova.

„Nažalost, primetili smo da vlasti i agencije u zemljama regiona sprovode jednostranu zaštitu proizvoda svoje zemlje“, rekao je za SETimesministar poljoprivrede, hrane i zaštite potrošača Genc Ruli.

Protekcionistička politika koristila je nekima na štetu većine drugih, kaže viši istraživač prištinskog Instituta RINVEST Fisnik Rećica.

„Glavni razlozi [protekcionizma] su, čini se, političke prirode. Izgleda da su interesne grupe uspele da izdignu svoje planove iznad nacionalnih interesa“ rekao je Rećica za SETimes.

Kosovski proizvođači krompira i brašna kažu da su imali posebno loša iskustva u svojim pokušajima da izvoze za Albaniju, dok albanske mlekare i cementare kažu isto za izvoz na Kosovo.

„Trgovinski rat između kompanija iz dve zemlje ušao je u apsurdnu fazu, u kojoj Albanija i kosovske vlasti štite svoja preduzeća“, rekao je za SETimesAltin Godžaj, predsednik albanske kancelarije za zaštitu potrošača, nezavisne agencije koja nudi potrošačima pomoć i pravnu zaštitu

Eksperti su tako pohvalili prošlonedeljni sastanak između zvaničnika zemlje kao prvi korak ka uklanjanju trgovinskih prepreka i nastavku ekonomske integracije, u kojoj će, kako kažu, biti upotrebljen potencijal obe ekonomije za ekonomski razvoj.

„Ovo je vrlo krhka situacija, jer ne postoji veća zloupotreba od korišćenja bezbednosti hrane kao sredstva u trgovinskoj borbi između dve kompanije. Mislim da dve strane treba da pregovaraju i traže zajedničku strategiju, jer je konačni cilj interes potrošača“, rekao je Godžaj.

Rećica se slaže i kaže da Kosovo i Albanija treba da slede primer mnogih zemalja sa drugačijim kulturama, jezicima i mentalitetima i istorijom koje su uspele da se pridruže zajedničkom evropskom tržištu.

„Omogućavanje ravnopravnog pristupa svealbankom tržištu je neophodan preduslov za razvoj i rast biznisa u obe zemlje, što će zauzvrat pozitivno uticati na razvoj nacionalnih ekonomija“, izjavio je Rećica.

Da li su albanska i kosovska vlada na pravom putu da premoste trgovinske sporove? Molimo vas, podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.