Albanija Bosni: Razmislite o priznavanju Kosova

Izvor: B92, 24.Feb.2016, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija Bosni: Razmislite o priznavanju Kosova

Sarajevo -- Predsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je da je od Predsedništva BiH zatražio da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa priznavanjem Kosova.

"Verujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za ceo region", rekao je Nišani u Sarajevu na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, priznavanje Kosova i dokumenata građana sa Kosova su u interesu i BiH i Kosova.

"Podelio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam svoj stav sa članovima Predsedništva BiH, jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost", kazao je albanski predsednik.

On smatra da priznanje Kosova "nije nikakav atak na neku drugu zemlju, već doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

Nišani je ocenio da njegov zahtev da BiH prizna Kosovo i kosovska dokumenta jeste recipročan interes, pojasnivši da to podrazumeva pravo na slobodno kretanje, uključujući i ekonomski razvoj.

"Nadam se da će doći dan kada će građani Kosova moći da posećuju zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo će im trebati lična karta", naglasio je predsednik Albanije.

On je dodao da mu je drago što je u vezi s ovim pitanjima "naišao na veliko razumevanje i dobru volju članova Predsedništva BiH".

Nišani je rekao da njegova zemlja pruža punu podršku suverenitetu i integritetu BiH.

On je čestitao institucijama BiH na reformama koje su do sada pokrenute, ističući da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu i da imaju iste težnje ka evropskim integracijama.

Albanski predsednik je naveo da su ostvareni kontakti dve zemlje na najvišem nivou, da je zabeležen porast razmene roba, kao i da postoji mogućnost povećanja te razmene.

Prema njegovim rečima, u Albaniji danas posluje 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje, a prioritet dve zemlje je jačanje ekonomske saradnje radi još većeg razvoja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

On je istakao da evroatlantski put BiH nema alternativu, ističući da je uz članstvo u Evropskoj uniji za BiH važno aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u.

Predsednik Albanije boravi u zvaničnoj poseti Sarajevu. Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH on će se razgovarati i sa sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albanskog prijateljstva.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas, nakon razgovora sa predsednikom Albanije Bujakom Nišanijem da između dve zemlja nijednog otvorenog pitanja.

"Sa svojim susedima želimo napraviti i više nego dobre odnose, i to želimo sami uraditi, osim tamo gde ne možemo. Nastojat ćemo raditi na nivou prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa", izjavljuje Čović.

Kao ključni zadatak BiH Čović je istakao da "odupiranje entropije koja nas može skrenuti s planova evroatlantskih integracija".

"Ne želimo da razmišljamo o destabilizaciji prilika u regionu. Siguran sam da ćemo unaprediti odnose i kompenzirati vreme izoliranja ove dve zemlje i približiti ljude jedni drugima", rekao je Čović i dodao da BiH želi da da puni doprinos regionalni projektima u cilju povezivanja svih koji na ovom proštoru dele istu sudbinu.

Upitan kako vidi ulogu BiH u regionu, Čović je kazao da je ta uloga istorijska.

Čović je rekao da misli da je ona istorijska i nezamenljiva za stabiliziranje odnosa u zapadnom Balkanu.

"Kazaće mnogi da je BiH bivša država u malom. Uveren sam da mi u BiH moramo dati doprinos stabilizaciji odnosa. Uređenjem unutrašnjih odnosa u BiH, susedi dalje grade svoje odnose s nama. Neretko smo zarobljenici odnosa naših susjeda. Mi želimo intenzivirati put ka EU koji će biti garant političke stabilnosti. Zato nam trebaju zajednički investicijski projekti", kazao je Čović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nišani u Sarajevu tražo da BiH prizna Kosovo

Izvor: Press, 24.Feb.2016

Predsednik Albanije Bujar Nišani, zatražio je danas od Sarajeva da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost. .              Nišani, koji boravi u poseti Sarajevu, razgovarao je sa tročlanim Predsedništva...

Nastavak na Press...

Nišani: Razvijati saradnju na parlamentarnom planu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2016

SARAJEVO - Albanski predsjednik Bujar Nišani izjavio je danas tokom sastanka sa članovima rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH da Albanija i BiH treba i dalje da razvijaju saradnju na parlamentarnom planu, posebno u oblastima koje se tiču kandidature za članstvo u EU...Na sastanku je istaknuto...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.