Aktivisti Samoopredeljenja prevrnuli kamion sa srpskom robom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivisti Samoopredeljenja prevrnuli kamion sa srpskom robom

Aktivisti radikalnog opozicionog  pokreta Samoopredeljenje prevrnuli su jutros kamion sa srpskim proizvodima koji se prodaju na Kosovu, kao odgovor na, kao se tvrdi, potez Srbije, koja je vratila više od sto hiljada kosovski udžbenika poslatih iz Prištine, navodi prištinski portal  "24 ore".

Kako je javio TV Most kamion je prenosio koka-kolu.

Samoopredeljenje je saopštilo, prenosi taj portal, da je Srbija juče vratila 103.000 kosovskih udžbenika poslatih iz Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << albankim učenicima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, što ovaj pokret smatra "kriminalnim" aktom.

"Šesnaest godina posle rata, autor masakara i razaranja širokih razmera na Kosovu, Srbija kontroliše i iskorišćava Kosovo ekonomski putem svojih proizvoda. U isto vreme, Republika Srbija nastavlja da ucenjuje uz pomoć srpske manjine na Kosovu, pokušavajući da izgradi državu u državi kroz projekat 'Zajednice'", piše u saopštenju Samoopredeljenja

Kosovski radikalni pokret tvrdi da ovakve akcije Srbije ne nailaze na reciprocitetan odgovor Kosova i njegovog "korumpiranog vođstva".

Samoopredeljenje navodi da će zbog toga njegovi aktivisti nastaviti s akcijama sve dok Srbija ne prihvati reciprocitet sa Kosovom.

"Oni ne dozvoljavaju naše knjige, mi nećemo prihvatati njihove proizvode", stoji u saopštenju Samoopredeljenja.

TV Most je preneo da je grupa huligana u naselju Vrani Do, nedaleko od Prištine napala i prevrnula kamion sa srpskim registarskim oznakama, koji je, kako navodi,  prevozio koka-kolu.

RTS je izvestio da se incident dogodio u Podujevu.

Funkcioner Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je nedavno da "ne misli da Albanci vole Amerikance, niti Ameriku", a u ovom trenutku još nije jasno da li su napadači znali da je srpski kamion prevozio popularno američko osvežavajuće piće, objavio je ovaj medij.

Navodi se i da Samoopredeljenje preti da će nastaviti sa ovakvim aktivnostima sve dok Srbija ne prihvati reciprocitet sa takozvanom Republikom Kosovo.

Udžbenici na albanskom jeziku koji su donacija Preševu, Bujanovcu i Medveđi vraćeni su pre nekoliko dana u Prištinu pošto nije dobijena dozvola za njihovu distribuciju.

Pokret "Samopredeljenje" i ranije je napadao kamione sa srpskom robom na Kosovu, a poslanici te partije već mesecima izazivaju nerede u kosovskoj skupštini i na ulicama Prištine, podseća TV Most.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.