Ahtisarijev plan prestaje da važi u septembru

Izvor: Glas javnosti, 17.Jul.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisarijev plan prestaje da važi u septembru

PRIŠTINA - Ahtisarijev paket od septembra neće biti primenljiv za rešenje problema na severu Kosova jer će tada, kako se očekuje, Skupština Kosova izglasati amandmane kojim će se okončati međunarodno nadgledana nezavisnost Kosova.

"Od tog momenta Ahtisarijev paket neće više biti obavezan niti će služiti za rešenje pitanja u vezi sa severom Kosova", konstatuje list, dodajući da prestankom važenja Ahtisarijevog plana prestaje da funkcioniše i kancelarija Međunarodnog civilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predstavnika, piše Koha ditore.

"Neće više biti ni instance koja će imati mandat da zvanično interpretira (Ahtisarijev) plan", navodi list.

Kosovski zvaničnici objašnjavaju da se prestanak važenja Ahtisarijevog plana neće negativno odraziti na položaj manjinskih zajednica, koje su u fokusu tog plana.

Prema rečima predstavnika kosovske vlade, plan je ugrađen u zakonsku regulativu koja je usvojena od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Prema njima, ne postoji ni problem interpretacije odredbi iz Ahtisarijevog plana koje su ugrađene u kosovske zakone.

Iako pravo interpretacije koje je do sada imao holandski diplomata Piter Fejt prestaje da važi gašenjem kancelarije Međunarodnog civilnog predstavnika, očekuje se da tu funkciju od septembra preuzme Ustavni sud Kosova.

beta

...i onda ce Kosovo po sve prilike neometano da se vrati u sastav Srbije gde je oduvek i bilo.Manjinskoj zajednici Albanaca dace se sva prava po ugledu na ljudska prava u zemljama Evropske unije i nastace dugotrajan mir.Scenario po kom ce Albanci sigurno biti zadovoljni.Svako drugo resenje produbilo bi krizu i cekalo nove nestabilnosti na Balkanu kako bi se stanje vratilo u prvobitno.Promenom konstalacija snaga u svetu menjace se i pristup prema kosovu i Metohiji.Srbija ce cekati istorijski trenutak da povrati sve ingerencije na Kosovu i Metohiji,koliko god se to ne dopadalo Albancima.Fakat je da je Albanija okupirala deo Srbije i to narodu treba reci,ne zavaravati ga neistinama kako postoji "narod Kosova".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.