Sve je spremno za godinu Svinje: Napredovanje, sreća, šansa za uspeh

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za godinu Svinje: Napredovanje, sreća, šansa za uspeh

Kina i Kinezi širom sveta sutra ulaze u godinu Svinje, koja se kao simbol povezuje sa napredovanjem, srećom i dobrim mogućnostima i šansama za uspeh. Kineska nova godina u ovom znaku trajaće od 5. februara 2019. sve do 24. januara 2020. godine.

Priredila: Maja Savić

Svinja je dvanaesti, odnosno poslednji znak kineskog zodijaka, a tokom svoje vladavine daje mogućnosti dobrih i pametnih ulaganja, generalno poboljšanje finansija i uopšte uspeh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u profesionalnom domenu našeg života.

Najveći broj Kineza Novu godinu dočekaće u krugu svojih porodica, a stotine hiljada njih pokušava da otputuje iz glavnog grada Kine, Pekinga.

Za mnoge Kineze koji rade u velikim gradovima zemlje, ovaj nacionalni praznik, poznat i kao "Prolećni festival", retka je prilika da se upute na dug put i vrate svojim porodicama u ruralnim i udaljenim oblastima Kine.

Svi Kinezi u Kini, ali i širom sveta su već od danas na sedmodnevnom odmoru, a mnogi će produžiti svoj godišnji odmor do 15. marta.

Duh Kine

Očekuje se da će železnicom, avionom i na druge načine biti obavljeno oko tri milijarde putovanja.

Na novogodišnje veče, članovi porodice se okuplljaju i večeraju. Najveći događaj tokom Kineske Novogodišnje večeri je večera za okupljanje. Jela koja su napravljena od posebnih vrsta mesa se služe za stolom kao glavno jelo za večeru, i služe se za Novu godinu.

Domaćin festivala Slobodan Trkulja koji važi za "jednog od omiljenih Srba u Kini" rekao je za "Jutro" da će Kineski festival svetla biti prilika za sve da dožive duh Kine, prvi put na ovim prostorima.

Kako je objasnio, Kinezi za lunarnu novu godinu od lampiona prave razne oblike, to je postala posebna umetnost i drevni duh Kine biće prisutan u Beogradu večeras i naredne tri nedelje.

Početak godine svinje doneće i najmlađima posebnu priliku da gledaju novu epizodu popularnog crtaća "Pepa prase", britanskog animiranog filma za predškolsku decu.

"Pepa prase" je nedavno bio na meti kritike kineske vlasti i pojedine epizode su bile cenzurisane na nekim internet platformama.

Serija je toliko popularna u Kini da se prodaju odeća, šolje i satovi sa likom simpatične prasice i njene družine. Poslednjih nedelja su prodavnice posebno snabdevene plišanim igračkama kao i kolačima s njenim likom.

Epizoda "Pepa prase slavi Kinesku novu godinu" biće emitovana za vreme raspusta i tokom obeležavanja Nove godine.

Vlasti su stavile na spisak filmova tokom raspusta i tu epizodu iako su ranije kritikovale "pervertni komercijalni uticaj" Pepe. Posle tih kritika, popularna kineska platforma Dujin skinula je sa spiska emitovanja nekoliko hiljada kratkih epizoda crtanog filma.

"Pepa Prase" (Peppa Pig) je britanska dečja animirana televizijska serija, koja je premijerno prikazana 31. maja 2004. godine. Serija je emitovana u više od 180 država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.