Nastavnik kineskog s učenicima proslavio godinu koze

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnik kineskog s učenicima proslavio "godinu koze"

Kineska Nova godina, koja će u noći između 18. i 19. februara biti proslavljena u Kini, Severnoj i Južnoj Koreji, Nepalu, Butanu i Vijetnamu, sinoć je obeležena i u Nišu na zabavi u zgradi Univerziteta, gde je nastavnik kineskog jezika Li Xuxing organizovao slavlje za svoje učenike.

Zahaljujući angažovanju ovog momka koji se u Niš doselio iz primorskog grada Quingdao, oko trideset studenata kineski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << jezik i kulturu ne upoznaje samo na časovima, već i van nastave.

Objasnio sam da sada ulazimo u godinu koze, koja predviđa uspeh, prosperitet i sreću. To sam i napisao od dekoracije na zidu - kaže Li Xuxing, u Nišu poznatiji kao "Sava Šljivić".

Uživali su u kineskoj hrani i kineskoj muzici, a mladi nastavnik se potrudio da im što vernije dočara kako se proslavlja jedan od najznačajnijih kineskih praznika, što je tradicija duža od 4.000 godina.

Danas će Li slaviti sa nekoliko prijatelja iz Kine koji takođe žive u Nišu. Kaže da će se potruditi da proslava liči na onu kakvu bi imali kod kuće, ali da to baš i nije tako lako.

U Kini bismo verovatno otišli u neki "KTV". To su jako popularni karaoke klubovi, kao što su ovde kafane, ali tamo svako ima po jedan mikrofon i svako može da bude pevač - priča Li.

Kineska Nova godina ili Praznik proleća obeležava se po lunarnom kalendaru koji se koristi još od 2400. godine pre Nove ere.

Prema ovom kalendaru, godina se sastoji od 12 meseci, s tim što se svaki mesec sastoji od 39,5 dana i počinje sa na dan mladog meseca. Svaki ciklus se sastoji od 12 godina, a one se dovode u vezu sa po jednim znakom kineskog zodijaka.

Prema kineskom horoskopu, ušli smo u godinu koze, a iza nje slede godina majmuna, petla, psa, svinje, pacova, bivola, tigra, zeca, zmaja, zmije i konja.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.