Kineska Nova godina biće obeležena operom u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jan.2024, 18:58

Kineska Nova godina biće obeležena operom u Nišu

Proslava lunarne Nove godine biće obeležena i ove godine u Nišu tradicionalnom kineskom operom "Zhejiang Vu Opera Troupe" , koju će 29. januara od 19:15 u Narodnom pozorištu izvesti 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara.

Nastup će, kako je najavljeno, činiti operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakonevnog života, a opera će započeti performansom sa Morskim zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika.

Potom se priča, prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << organizatora,razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta, te dodaju da u okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na suona i hui hu tradicionalnim instrumentima.

Ulazak u godinu zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza udomenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative pojas i put - navode organizatori.

Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlaj, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta.

Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture "Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine - navode organizatori.

Nastup će, prema rečima organizatora, trajati 1 sat i 45 minuta, a besplatne karte za ovo izvođenje mogu se podići na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11 do 14.30 i od 17 do 20 sati.

Podsetimo, tokom prošlogodišnjeg obeležavanja kineske Nove godine u Nišu bio je održan humanitarni karavan “Festival ukusa pojasa i puta” a sve donacije bile su usmerene Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”.

Takođe, građani su imali prilike da uživaju u tradicionalnom kineskom plesu, nastupu borilačkih veština, drevnom kineskom fudbalu, ali i da se upoznaju sa kineskom kulturom.
Pogledaj vesti o: Kineska nova godina

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.