Zoran Nikolić: Nerealni zahtevi MMF o evropskim cenama vode

Izvor: juGmedia, 13.Sep.2016, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Nikolić: Nerealni zahtevi MMF o evropskim cenama vode

PIROT – Iako MMF i Svetska banka traže povećanje cene vode u Srbiji na 1, 35 evra, odnosno za 3 do 4 puta u odnosu na trenutnu cenu, u pirotskom JP “Vodovod i kanalizacija“ kažu da do povećanja neće doćie do kraja godine i da je  56 dinara po metru kubnom među najnižim cenama u Srbiji.

Ovo Javno preduzeće potpisalo je predugovor za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda a izgradnja se finansira iz programa Nemačke razvojne banke KFW. Projekat je vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << oko 10 miliona evra.

“Ova najava o povećanju cene vode mislim da je uznemirila javnost. Predlog da se cena vode u Srbiji poveća na 1,35 evra je povećanje 3-4 puta više nego što je sadašnja cena. To su zahtevi MMF-a i Svetske banke, ali je pitanje dokle stanovništvo to može da izdrži. Želimo evropsku cenu struje i vode a naše plate su u proseku 350 evra. Ako uzmemo u obzir da je socijalna pomoć u evropskim zemljama 1.000 evra a plate mnogo veće, za njih to nije neka velika stavka. Mislim da je neodrživo u ovoj situaciji kada je velika nezaposlenost a plate male tako da bi teret reformi pao na one koji su najugroženiji a to su ne samo penzioneri, nezaposleni ali i zaposleni. Ovo povećanje bi bilo nerealno”, kaže za Jugmedia direktor JP “Vodovod i kanalizacija“ u Pirotu Zoran Nikolić.

Prema njegovim rečima, cena vode u Pirotu je među najnižim u Srbiji i iznosi 56 dinara po kubnom metru.

“Cenu vode i usluga kanalizacije nismo menjali od 1.januara prošle godine i sigurno je da je nećemo menjati do kraja godine. Ova cena trenutno pokriva neke troškove i uvek bude para za investicije iz sopstvenih sredstava. Imamo naplatu računa u procentu od 95 posto.To je jako bitno jer je odziv gradjana dobar. Situacija je mnogo bolja nego u ostalim gradovima u Srbiji. Naša cena vode je jedna od najnižih u Srbiji jer je 40 dinara cena vode a 16 dinara su usluge kanalizacije. Gradjani Pirota nemaju problema sa vodosnabdevanjem. Imamo politiku racionalnog zapošljavanja i mali broj radnika, tako da ostane novac za investicije. Uvek smo imali spremne proijekte i konkurisali kod donatora. Svake godine imali smo najmanje 50 miliona sopstvenih sredstava za investicije. Ulagali smo u vodovodnu mrežu i svake godine menjali tri kilometra vodovodne mreže u gradu”, kaže Nikolić.

Pirot je jedan od gradova u Srbiji koji je potpisao predugovor za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat se finansira iz programa Nemačke razvojne banke KfW, a vredan je oko 10 miliona evra.

“Sve otpadne vode sada se direktno ulivaju u Nišavu i sa stanovišta ekoloških standarda to je neodrživo. U Srbiji se 10 posto vode se prečišćava. To je veliki problem jer gotovo da nema grada koji ima ovakvo postrojenje. Ispred nas su Vranje i Kruševac koji su sproveli tender za izgradnju postrojenja. Pirot ima potpisan predugovor i nalazi se u grupi od 5-6 gradova i opština koji treba da dobiju sredstva iz ovog programa. Mi treba da dobijemo 10 miliona evra i još milion evra za saniranje kanalizacije u gradu. Predstoji potpisivanje ugovora Vlada Srbije i Nemačke. Reč je o projektu vrednom 100 miliona evra za Srbiju. Od tog iznosa 95 posto je donacija Nemačke a 5 posto je učešče Srbije. Kada se ugovor potpiše radi se studija izvodljivosti i u roku od 2-3 godine bi ovo Postrojenje bilo izgradjeno. Mi imamo lokaciju od četiri hektara kod bivšeg ATP-a. Ovo je nastavak saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom jer su se “Vodovod“ i grad Pirot pokazali kao pouzdani partneri”, rekao je Nikolić.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.