Žene u nauci u Srbiji na nivou evropskog proseka, ali i dalje imaju manju platu od muškaraca

Izvor: JužneVesti.com, 11.Feb.2023, 10:10

Žene u nauci u Srbiji na nivou evropskog proseka, ali i dalje imaju manju platu od muškaraca

U susret Međunarodnom danu žena u nauci, koji se tradicionalno obeležava 11. februara, statistički podaci AFA mreže pokazuju da 25% žena radi u IT industriji, dok ima 40% inženjerki, te da trenutni podaci pokazuju da žene u Srbiji, iako imaju perkspektivu u nauci, okružene predrasudama odustaju od 11. do 14. godine.

Jana Urošević iz AFA mreže, koja podstiče i osnažuje devojke da pronađu svrhu u nauci, kaže da žene očekuje težak put, jer se često >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << susreću sa predrasudama, stereotipima i diskrimanicijom prilikom zaposlenja u nauci i tehnologiji.

Na osnovu statističkih podataka reklo bi se da žene imaju perspektivu u nauci u Srbiji, ali paradoksalni podatak je da je 90% članova SANU-a čine muškarci. Postoji nekoliko razloga zbog kojih, još u najranijem detinjstvu, devojčice odustaju, pre svega jer nema ženskih uzora na koje mogu da se ugledaju, ali i predrasudama nametnuta ograničenja - kaže Jana.

Devojke od nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike odustaju u periodu od 11. do 14. godine; foto: JV / N. Đ. Najučestalije predrasude zbog kojih devojčice još u najranijem detinjstvu odustanu od nauke, prema rečima Jane Urošević, su ugrožena shvatanja da su dečaci sposobniji i kreatnivniji.

Već sa 5 godina počinje da se razvija mišljenje da su dečaci nadareniji za matematiku i mahom devojčice počinju da veruju da je to stvarno tako. To je prva predrasuda sa kojom se one susreću. Potrebna je podrška, uzor, da budu uključene kako bi mogle da napreduju - rekla je Jana Urošević.

Najučestalije predrasude zbog kojih devojčice još u najranijem detinjstvu odustanu od nauke su ugrožena shvatanja da su dečaci sposobniji i kreatnivniji; foto: JV / N. Đ. Prema podacima AFA mreže, 2019. godine doktoriralo je 57% žena više nego proteklih godina, o čemu govori i asistentkinja na Departmanu za računarske nauke niškog PMF-a Jelena Matejić, koja je rekla, da na njenom fakultetu ima više redovnih profesorki i asistentkinja nego pre 10 godina. Međutim, Jana Urošević napominje da žene u nauci i dalje za isti posao dobijaju 18% manju platu od muškaraca.

Menadžerka EU info kutka u Nišu Danije Vučić smatra da je, naročito 11. februara, potrebno ohrabriti i motivisati devojčice da od najranijeg detinjstva hrabrije biraju nauku, kao svoju profesiju, uprskos svim predrasudama sa kojima se susreću.

Istraživanje koje je sproveo Majkrosoft pokazalo je da devojke od nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike odustaju u periodu od 11. do 14. godine, te da 31% devojčica u najranijem, osnovnoškolskom, periodu smatra da profesija u nauci nije za njih, a da 61% devojaka u studentskim danima, konačno odustane od nauke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.