Ženama žrtvama nasilja fali podrška i kod nas i u Evropi

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jun.2016, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama žrtvama nasilja fali podrška i kod nas i u Evropi

Da Evropa još ne pruža odgovarajuću podršku ženama žrtvama nasilja, ali da Srbija u toj oblasti dodatno zaostaje ističu iz organizacije "Žene protiv nasilja" i mreže "Žene protiv nasilja Evrope".

Srbija nema SOS telefon dostupan non-stop, ima oko 500 mesta manje u skloništima za žene žrtve nasilja nego što propisuje standard Saveta Evrope, nema nijedan centar za podržku žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja, niti podatke o potrebama žena iz marginalozovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << društvenih grupa.

Evropska mreža "Žene protiv nasilja Evrope" ("Women Against Violence Europe" - Wave), da bi skrenula pažnju na nedovoljnu podršku u ovoj oblasti, krajem maja pokrenula je "Step Up" kampanju tokom koje će naredne dve godine širom Evrope promovisati prava žena koje su preživele nasilje i njihove dece.

Kako kažu u ovoj mreži, nasilje koje je usmereno prema ženama i devojkama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih i može se završiti fatalno – procenjuje se da je 2012. godine 47 % svih ubistava žena počinio član porodice ili partner.

Kako se smatra, nedovoljna ulaganja u adekvatnu podršku imaju veze sa rasprostranjenom pojavom okrivljavanja žrtve za nasilje kojem je izložena, zbog čega je nasilje retko i prijavljuje iako je zabranjeno u skoro svim društvima.

Stoga apelujemo da evropsko društvo poveća investiranje u specijalizovane službe koje funkcionišu i daju značajan doprinos na planu ostvarivanja prava žena - kažu u aktivistkinje.

Izveštaj evropske mreže za 2015. godinu pokazuje da samo 15 od 46 evropskih zemalja imaju SOS telefone koji rade 24 sata dnevno, Evropi nedostaje više od 47.000 mesta u skloništima za žene prema standardima Saveta Evrope, u većini zemalja nema centara za podršku ženama i devojkama žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja i posebno je otežan pristup specijalizovanim uslugama podrške za pripadnice etničkih manjina, migrantkinje, žene sa invaliditetom, starije žene i one iz LGBT populacije.

Kako saopštavaju iz mreže "Žene protiv nasilja" Srbija, SOS telefoni organizacija koje su njihove članice tokom prošle godine zazvonili su 11.000 i podršku su dobile više od 4.000 žena.

Ipak, samo 9 od 29 organizacija je podršku za rad dobilo iz

lokalnog budžeta, i to u proseku oko 150.000 dinara godišnje, što je, kako ističu aktivistkinje, daleko ispod svakog minimuma potrebnog za funkcionisanje ove usluge.

Kako piše u Analizi usklađenosti zakonodavnog i strateškog okvira Republike Srbije sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, najznačajniji donor u našoj zemlji i ovoj oblasti jeste Evropska unija.

Prema podacima u ovoj analizi, mreža "Žene protiv nasilja" okuplja 28 ženskih udruženja mežu kojima je Udruženje Romkinja "Osvit" iz Niša koja ima SOS telefonsku uslugu na romskom i srpskom jeziku - 018/515-318.

U Nišu od avgusta 2011. godine postoji i Sigurna kuća u kojoj trenutno sa decom boravi 8 žena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.