Izvor: JUGpress.com, 19.Jan.2021, 13:52

Ženama koje su izlaz iz porodičnog naselja pronašle u Sigurnoj kući omogućeno je da se i ekonomski osnaže

NIŠ

Žene žrtve porodičnog nasilja koje utočište pronađu u Sigurnoj kući u Nišu imaju mogućnost, ne samo da izađu iz kruga nasilja u kome su se našle, već i da sebi obezbede, uz pomoć zaposlenih u Sigurnoj kući, ekonomsku nezavisnost koja je put ka samostalnosti i trajnog bega od nasilja. Prema rečima Sonje Šćekić, direktorke Sigurne kuće u Nišu,  ova ustanova pruža potpunu pomoć ženama u tom pogledu jer je njihov stav da je samo ekonomski osnažena žena jaka žena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Upravo iz tog razloga ženama u Sigurnoj kući su na raspolaganju programi prekvalifikacije i dokvalifikacije na Narodnom univerzitetu u Nišu. Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Sigurna kuća ima potpisan ugovor o saradnji tako da štićenice imaju mogućnost da čim se ukaže prilika dođu do posla.

  “ Ekonomska samostalnost je jako važna za žene koje napuštaju sigurnu kuću jer je to jedini način da se ne vrate nasilniku zbog toga što ne mogu za sebe i dete da obezbede sredstva za normalan život”, kaže Sonja Šćekić.

                       Ekonomska nezavisnost i pronalaženje posla najsigurniji je način da stanu na svoje noge. Upravo ovaj vid podrške dobijaju sve žrtve porodičnog nasilja koje završe u Sigurnoj kući u Nišu.

                        “Mi stalno radimo na njihovom ekonomskom osnaživanju tako što stalno organizujemo različite vrste edukacija u samoj ustanovi, ali često o našem trošku odlaze na dodatne prekvalifikacije ili dokvalifikacije na Narodnom univerzitetu”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

                      Sigurna kuća ima potpisan ugovor o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

                      “Nacionalna služba za zapošljavanje nam, takođe, često izlazi u susret. Često kontaktiramo poslodavce i tokom 2020.godine smo imali uspeha u tome”, dodaje Sonja Šćekić.

                      Samo ekonomski nezavisna žena je jaka žena dodaje Šćekićeva.

                    “Naš cilj je da žena žrtva nasilja ne ostane žrtva već da postane borac koji će da se bori za sebe i za svoju decu, ne sme da ostane pasivna i zavisna  jer je posle toliko godina trpljenja nasilja zaista i postala zavisna od nasilnika. Naša ustanova kao i Grad Niš smo tu d aim pomognemo u tome”, ističe Sonja Šćekić.

                      U Sigurnoj kući u Nišu trenutno je smešteno pet žena.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.