Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2018, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena 4.KreNi konferencija

NIŠ

Četvrta KreNI konferencija koja se u prethodna  pet dana održavalau Oficirskom domu u Nišu  zatvorena je danas prezentacijom ideja mladih kreativaca za očuvanje kulturnog nasleđa uz pomoć kreativnih industrija.

Od pet ideja na kojima se radilo četiri se tiču niške Tvrđave a jedna ideja se tiće opštine Palilula.

Kao što je i tema ove konferencije bila Digitalizacija kulturnog nasleđa cilj je bio da se kroz kreativne industrije pokaže kako >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << može da se čuva i da se digitalizuje kulturno nasleđe Niša.

 Završni dan konferencije bio je  jednistvena prilika za upoznavanje za uspešnim primerima očuvanja kulturnog nasleđa u Evropi koje su predstaviličlanovi EUNIC klastera kulturnih centara iz zemalja EU.

Snežana Andrić, predsednica Mladih ambasadora je u ime organizatora rekla da je veoma zadovoljna i da je KreNi konferencija iz godine u godinu sve bolja.

„Imali smo odlične polaznike, odlične predavače. Prva dva dana predavači iz Amerike, Francuske, Austrije i Srbije radili su sa mladim ljudima koji već imaju iskustva u kreativnim industrijama. Preneli su svoja znanja, iskustva i trudili se da ih motivišu da koriščenjem kreativnih industrija menjaju svoj grad. Nakon toga smo od svih polaznika formirali pet timova i svaki tim je dobio po jedan zadatak koji treba da reši,“ rekla je Snežana Andrić.

Od pet ideja na kojima se radilo četiri se tiču niške Tvrđave a jedna ideja se tiće opštine Palilula. Kao što je i tema ove konferencije bila Digitalizacija kulturnog nasleđa cilj je bio da se kroz kreativne industrije pokaže kako može da se čuva i da se digitalizuje kulturno nasleđe Niša.

Snežana Andrić kaže da od ove konferencije imaju koristi i značajna je kako za mlade ljude koji učestvuju u njoj tako i grad Niš.

„Za mlade ljude najznačajnije je to što oni dobijaju priliku da rade sa stranim ekspertima, koji su najbolji u svojim oblastima u celom svetu, da rade u timu, nauče kako mogu da razvijaju svoje ideje, da sa mentorima pripreme  prezentacije,  predstave svoje ideje , a na kraju i da realizuju svoje ideje“,

Koristi od KrenNi konferencije ima i grad Niš koji treći put zaredom podržava ovu manifestaciju. Razvijaju se nove ideje koje pomažu da  grad bude bolji i da se uz pomoć kreativnih industrija rešavaju neki gradski problemi. Pogotovu što je jedna od nagrada  realizacija ideje u praksi.

„ Sve ideje dobiće podršku od strane Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i podršku i opštine Palilula. U saradnji sa njima su i zadati zadaci učesnicima. Uz njihovu pomoć trudićemo se da zaista ove ideje budu realizovane. Danas ćemo izabrati jednu koja po odluci žirija je najzanimljivija, najbolje prezentovana, i svi učesnici iz tima dobiće poklon od Mladih ambasadora i opštine Palilula“ dodaje Snežana Andrić.

Jovana Jovanović iz tima koji se zalaže za digitalitalizaciju Tvrđave.

„Naša ideja je da napravimo aplikaciju koja bi omogućila turistima i građanima Niša da uz pomoć svog telefona šetaju Tvrđavom, saznaju bi sve informacije u vezi Tvrđave, koje do sada nisu poznate. Pored opštepoznatih informacija bile bi ti razne zanimljivosti. Mogli bi da vide kako je nekada Tvrđava izgledala, šta se u Tvrđavi o, kako su se ljudi oblačili, šta su jeli i mnogo drugih stvari, sve ono što do sada nije bilo poznato široj javnosti“ rekla je Jovana.

Na ovu ideju tim je došao iz potreba svakodnevnog života.

„Imamo mnogo prijatelj koji nisu iz Niša i koji bi voleli da vide mnogo toga u Tvrđavi. Pored toga što ne bi morali da angažuju vodiča realizacija ove ideje bi imala edukativni karakter. Učenici i profesori u osnovnim i srednjim školama bi mogli da šetaju Tvrđavom i da na kreativniji i inovativniji način uče o svojoj i istoriji Tvrđave.

Matija Desančić je predstavnik tima „Via manus“ projekta koji je vezan za održavanje i oživljavanje tradicije starih zanata u Nišu i regionu.

„ Mi želimo da napravimo festival starih zanata pod nazivom Via manus ( put ruke). Uzeli smo jedan potes u Tvrđavi , od Letnje pozornice do meteorološke stanice . Tu bi se postavile manje kućice na kojima će biti diktogram koji prikazuje određeni zanat. Prolaznici bi mogli da da vide i ne samo kako zanatlija radi već bi i sami mogli da učestvuju. Mi imamo deset zanata, krećemo od najstarijih,  a završiće se manjom kafanicom, pokazivajući našu tradiciju i kulturu kafane.

 KreNI konferenciju organizuju Mladi ambasadori uz podršku Austrijske ambasade i Austrijskog kulturnog foruma, Grada Niša, Ambasade SAD-a u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, EU info kutka, Erste banke, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Nišu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministartsva kulture i informisanja, EUNIC klastera kulturnih centara i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.