Izvor: JUGpress.com, 05.Apr.2023, 08:54

Zašto je važno da novinari prijavljuju pretnje, trening o bezbednosti novinara u Nišu

NIŠ

U Nišu se održava dvodnevni trening o bezbednosti novinara za novinare i medijske radnike iz lokalnih redakcija.

U uvodnoim delu treninga održan je sastanak kontakt tačaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Tužilaštva i MUP-a iz Niša i predstavnika novinarskih udruženja i asocijacija, članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Ovom sastanku su prisustvovati novinarke i novinari koji su doživelji pretnje i napade a tema je, između >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ostalog, bila i razmatranje trenutnog statusa njihovih prijava i tužbi. N asastanku su govorili i novinari čiji su slučajevi sudski razrešeni.

Ovom sastanku su prisustvovali zamenik javnog tužioca Mića Stamenković, koji je kontakt tačka u niškom Apelacionim javnom tužilaštvu, zamenica višeg javnog tužioca u Nišu Irena Radivojević i tužilački pomoćnik Mirjana Pavlović, kao i zamenica osnovnog javnog tužioca u Nišu Olivera Mladenović, kao kontakt tačka, a ujedno i postupajući zamenik u predmetima u tom tužilaštvu.

Iz Policijske uprave Niš učestvovali su Dejan Dojčinović, šef odseka kriminalističke policije i Slobodan Anđelković, oficir u odeljenju policije.

Iz medijskih udruženja sastanku su prisustvovali Stevan Ristić (Asocijacija medija), Rade Đurić (NUNS), Liljana Stojanović (Asocijacija online medija) i Veran Matić (ANEM).

Predstavnik OEBS , koji ima posmatračku ulogu pri Stalnoj radnoj grupi, Miroslav Janković , je prisustvovao sastanku u Nišu .

U nastavku jučerašnjeg dana, i danas, organizovan je trening o unapređenju bezbednosti novinara.

Kako su najavili organizatori, cilj treninga je da se u prisustvu predstavnika relevantnih institucija i novinara analiziraju slučajevi ugrožavanja bezbednosti lokalnih novinara kao i problemi i smetnje zbog kojih su neki od slučajeva u zastoju.

” Dodatni fokus treninga je podrška ugroženim novinarima i razvijanje novih modela za pružanje podrške u cilju umanjenja pritisaka i razvijanja prakse modela zaštite ugroženih pojedinaca”, naveli su organizatori.

Zbog toga što je zabeležen veliki broj napada na novinare ili povrede novinara na skupovima u proteklih nekoliko godina, biti posebno obrađeno bezbedno izveštavanje sa događaja sa elementima nasiljam, naveli su organizatori.

Trening voditi Branko Čečen, dugogodišnji novinar i urednik u beogradskim štampanim medijima, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i bivši direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Trening se održava u niškom Siti smart klubu.

Treninzi u 15 gradova u Srbiji

Treninzi o unapređenju bezbednosti novinara će u narednih godinu i po dana biti održani sa novinarima i novinarkama u petnaest gradova Srbije.

Oni su deo projekta „Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“, koji je podržan od strane Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.