Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana u Nišu

NIŠ

Ne možete isključivati struju siromašnim građanima, a u isto vreme opraštati milionske dugove fudbalskim klubovima, rekao je zaštitnik gradjana Saša Janković na tribini u Nišu

Na tribini pod nazivom nazivom “Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti” u prepunoj sali Skupštine grada sinoć su se susreli građani Niša i Zaštitnik prava građana Saša Janković .

Mnogo je toga što su Nišlije imale da kažu, da se požale, da zatraže >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pomoć.

Nišlije su se žalili na funkcionisanje gradskih službi, ali i ekonomsku i pravnu nesigurnost, ugrožavanje prava iz radnog odnosa.

Mnogo potresnih ličnih priča ali društvenih, čak sistemskih problema koje treba rešavati.

” Pravna nesigurost i ekonomske teškoće prave grč na licu građana Srbije, koji želimo da skinemo” ,- izjavio je zaštitnik prava građana ističući da neophodno da se u Srbiji poštuje socijalna pravda i ravnopravnost pred zakonom.

Nezamislivo je, rekao je on, da u jednom gradu, u naselju u kome živi 100 porodica četiri meseca nema struje.  Da im je isključena struja. I kako neko može da se ogluši o preporuku da se nađe način da se ljudi iz tog naselja izjednače sa ostalima u  pogledu korišćenje električne energije.

Poštovanje zakona je osnovni postulat na kome se grade svi ostali odnosi. Ne mogu se žalbe, pritužbe stavljatti u fijoku. Ne mogu to ni građani ni institucije, posebno ne organi vlasti I pravosuđa.

” Ne možete da uvodite red i poštujete zakon tamo gde su najslabije karike. Na pijaci su komunalni policajci stalno kažnjavali prodavca jer je njegova tezga bila šira desetak centimetara od dozvoljenog, iako ih je žena upozoravala da je srčani bolesnik. Nažalost, čovek je preminuo. Ne možete isključivati struju siromašnim građanima, a u isto vreme opraštati milionske dugove fudbalskim klubovima “, rekao je Janković u prepunoj sali Skupštine.

Odgovarajući na pritužbe o ugrožavanju prava zaposlenih u niškojpredškolskoj ustanovi “Pčelica” Saša Janković je rekao:

” To će prestati tek kad neki direktor bude osuđen na zatvor zbog uskraćivanja prava iz radnog odnosa. Ali, sudstvo i sudije moraju da lupe rukom u sto i da se izbore za poštovanje zakona. Od pre dve godine direktori manje poštuju naše preporuke jer su videli da im se ništa neće desiti. Jednostavno im se može. Zato morate biti uporni u svojim zahtevima i da budete jedinstveni. Neće niko u Briselu, Moskvi, Pekingu da rešava problem radnika u niškoj “Pčelici”. Vlast se jedino štreca kad vidi da su građani složni i da su se pobunili”,  rekao je on.

Nišlije zameraju svojim vlastima, kako lokalnim tako i republičkim, pre svega ćutljivost. Vi kao građanin tražite nešto, neku dozvolu, saglasnost, neko rešenje i dobijete ćutanje. U najvećem broju tih ćutanja kada kao zaštitnik građana pokrenem kontrolu, građanin koji je podneo pritužbu dobije dozvolu ili rešenje koje je tražio – objasnio je Janković.

Zaštitnik građana Saša Janković posetio je nišku “Juru”, gde je razgovarao sa rukovodstvom i radnicima. Rekao je da je zadovoljan onim što je video, naročito raspoloženjem rukovodstva ove, inače južnokorejske privatne firme, da sarađuje po svim pitanjima

“Dobar sastanak sa direktorom i rukovodstvom Jure, razgovori sa radnicima u pogonima. Poštovanje prava radnika nesporan zajednički interes!”, napisao je na svom Tviteru.

Zaštitnik prava građana je u popodnevnim satima u Media reform centru Niš održao sastanak sa zainteresovanim predstavnicima medija i organizacija civilnog društva.

Saša Janković preporučio je da se nevladin sektor zajedničkim snagama izbori za ostvarivanje svojih prava koja su ugrožena. A prva prilika za to će biti već 22. decembra kada niške nevladine organizacije nameravaju da protestvuju paljenjem sveća u naselju Crvena zvezda, gde živi 100 romskih porodica bez struje.

Za prethodnih deset godina Zaštitniku građana iz Niša se žaliko i tražilo pomoć 1.400 građana.

Svojim najvećim uspehom u proteklom desetogodišnjem radu smatra to što institucija zaštitnika gradjana postoji i što gradjani imaju kome da se požale.

„ Zaštitnik gradjana ne može da naredi, da presudi ili da osudi bilo koga, ali gradjanima jasno pokazuje da Srbija nije nedemokratska, osudjena na nedemokratske procedure i da ima svrhe žaliti se na vlast”.

Preporuka koju je Saša Janković, zaštitnik građana uputio Nišlijama bila je

” Budite najpre u pravu, dokumentujte svoje pravo, zatražite pomoć i budite uporni.  Budite uporni – potencirao je i dodao da se njemu može obratiti bilo ko I bez iikakvih formalnosti.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.