Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2022, 09:31

Zaštitnik građana i za opštine Nišavskog okruga

NIŠ

Građani opština koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu su se do sada, kada su imali problema oko stvarivanja ili narušenih prava u svojim lokalnim zajendicima za pomoć obraćili Kancelariji za zaštitu prava građana u Nišu. To čine i sada, ali je upravo to navelo zaposlene u niškoj Kancelariji da pokrenu inicijativu za otvaranje Regionalne kancelarije Zaštitnika prava građana koja  će pokrivati sve lokalne samouprave na teritoriji od Ražnja i Aleksinca do Svrljiga. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Istovremeno je to i inicijativa lokalnih samouprava Nišavskog upravnog okruga.  Opštine iz nišavskog područja do sada nisu imale nezavisni ogran kome svi građani mogu da upute pritužbu na rad lokalnih institucija koje funkcionišu u tim opštinama.

      „Vrlo brzo očekujem usvajanje svih tih akata i potpisivanje sporazuma o međuopštinskoj saranji, tako da će građani sa teritorija  opština Nišavskog upravnog okruga od naredne godine moći da nam pišu i pritužuju na rad njihovih lokalnih organa.Oni su to radili i do sada nama i procentualno imamo oko 20 procenata pritužbi sa teritorija tih opština pa smo tako i došli na ideju otvaranja Regionalne  kancelarije zaštitnika građana. Trenutno nemamo nadležnost za postupanje u tim slučajevima već građanima pomažemo savetima i upućivanjem na neke druge organe“, kaže Katarina Mitrovski, zaštitnica prava građana Niša.

     Planirano je da kancelarija za sada pokrivati samo Nišavski upravni okrug a ukoliko bude bilo potrebe proširiće se.

    „Za početak ćemo probati da radimo sa građanima opština koje pripadaju Nišavskom upravnom okrugu, da vidimo kako će sve da funkcioniše jer su to lokalni propisi koje pokrivaju njihove opštine. Mi bi smo kontrolisali njihove lokalne institucije i to je neka ideja za početak, a ukoliko se pokaže kao dobro širićemo kancelariju. Inače, svaka lokalna samouprava ima neku svoju specifičnost sa kojom je usklađivala lokalne propise. Na nama će biti da kontrolišemo sve te njihove odluke i zakonitost rada, odnosno pravilno postupanje lokalnih institucija“, ističe Mitrovski.

     Regionalni Zaštitnik građana je nezavisan državni organ koji štiti prava građana i kontroliše rad organa lokalne samuprave kao I preduzeća I organizcija čiji je osnivač lokalna smouprava.

    Zaštitnik građana se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.