Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2021, 09:20

“Zaštitnici Tvrđave” i promocija zaboravljenih vrlina

NIŠ

San gotovo svih devojčica je da postanu princeze i da se za njihovu ruku bore vitezovi. Ovog vikenda san je postao java, doduše ne o udaji, ali su devojčice mogle da se sretnu sa princezama, a dečaci da vide kako je to biti vitez.Viteške igre, jahanje, streličarstvo – neke su od aktivnosti u kojima mogu da se oprobaju posetioci na viteškom festivalu “Zaštitnici Tvrđave”, koji je održan u subotu i nedelju u niškoj Tvrđavi. Održavanje manifestacije pomogla je Turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << organizacija Niš i Opština Crveni Krst. Festival je svečano otvoren na platou između Gradske bašte i istorijskog arhiva uz prisustvo velikog broja Nišlija koji su već navikli da svake godine u ovo vreme prate ovu zanimljivu manifestaciju koja iz godine u godinu privlači sve više posetioca, posebno najmlađe koji se na ovaj način zabavljaju ali i uče istoriju.

 “Ovo je peti put kako Gradska opština Crveni krst i Udruženje vitezova “Zmajeva griva” organizuju festival viteštva. Cilj festivala je da kroz viteške borbe koje koje se organizuju u ova dva dana prikažemo život u srednjem veku.Nišlije će se upoznati sa načinom života u tom periodu, sa običajima koji su tada vladali, odećemo  koja se tada nosila. Probaće i jela koja su se u to vreme pripremala i upoznati se sa načinom njihove pripreme. Viteške borbe su poseban spektakl za posetioce. To je prilika za sve da vide koje oklope su vitezovi nosily, sa kojim i kakvim mačevima su se borili . Ženski deo ovog uduženja vitezova prošetaće Tvrđavom u svojim haljinama koji se dame iz tog vremena nosile”, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović  koji je i otvorio Festival “Zaštitnici Tvrđave”.

                              Festival je jedinstvena prilika da posetioci dožive duh srednjeg veka, da se obuku kao vitezovi, oprobaju u streličarstvu, takmiče u ispijanju piva, viteškim igrama, jahanju i prošetaju viteškim selom koje postaje u dane manifestacije sastavni deo niške Tvrđave.  Ideja o održavanju ovog jedinstvenog festivala potekla je pre pet godina od Udruženja “Zmajeva griva” na čijem se čelu nalazi Dušan Hadžić koji je na ovaj način, kako je is am kazao, ostvario neki svoj dečački san.

                            “Kao mali maštao sam o tome da budem vitez, da imam svoje oružje, svoj mač koji je u to vreme bio od drveta, da obučem oklop da imam svog konja.Da jednom rečju budem vitez. Od pre pet godina svoj dečački san sam podelio sa drugima, a kako godine prolaze festival postaje sve sadržajniji i bogatiji”, kaže Dušan Hadžić.

                             Prema njegovim rečima sve što se na festivalu videlo urađeno je ručno. Vitezovi sami kroje i šiju šatore za viteško selo, sami izrađuju odeću, sami prave oružje.

                            “Najteže je napraviti viteški oklop, a posebnu košulju koju nosimo a koja se sastoji od metalnih alki koje moramo da spojimo. To ponekad zna da potraje. I oružje pravimo sami, ali kada se nešto voli, onda to nije teško”, kaže Dušan.

                            Festival traje dva dana, pa je za nedalju od 12 sati predviđeno takmičenje u streličarstvu. Posetioci mogu da se druže sa vitezovima u kampu, jašu konje, gađaju lukom i strelom i treniraju soft mačevima.

                       “Posebno se ponosimo time što ovim festivalom promovišemo  srednjevekovnu kulturu i ono za šta se iz današnjeg ugla veruje da su vrednosti koje su u to vreme bile aktuelne, a to su čast, hrabrost, rodoljublje i odanost”, ističe Dušan Hadžić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.