Zaplanjske vodenice ostale bez vode

Izvor: juGmedia, 05.Jan.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplanjske vodenice ostale bez vode

GADŽIN HAN –  Dragan Milenković, jedan od vodeničara iz Gornjeg Dušnika kaže da je voda sa izvora u ovom selu toliko malo da ne može da pokrene ni jedan vodenični kamen u ovdašnjim vodenicama.

Na izvoru u Gornjem Dušniku duplo je manje vode nego obično u ovo doba godine, tako da već neko vreme ne možemo da meljemo u vodenicama. Čekamo da padne kiša ili sneg i da izvor ojača, međutim, zima će uskoro da prođe a sneg nikako da padne“, jada se Milenković. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

Ovaj šesdesetogodišnji Zaplanjac ističe da usred zime u poslednjih pola veka sigurno nije bilo toliko malo vode na izvoru kao ove godine.

Ranijih godina je u ovo doba voda na izvoru „ključala“, ali je bilo i mnogo snega. Nismo mogli iz kuća da izađemo od smetova. Ove zime samo je jednom sneg pao, ali ga je bilo malo, jedva da je zemlju bio pokrio. Bogami biće velika muka za vodu ne bude li prave zime narednih dana“, kaže Milenković.

Na potezu od Gornjeg do Donjeg Dušnika nekada je radilo čak 17 vodenica. U njima su žito i kukuruz mleli meštani Zaplanja, ali i okolnih opština, pre svega leskovačke opštine. Mnoge od ovih vodenica su sada potpuno urušene, a vodenično „kolo“ okreće se samo povremeno u još tri vodenice.

Milenković objašnjava da u njima melju žito samo još meštani Gornjeg i Donjeg Dušnika. Pšenicu i kukuruz melju isključivo za svoje potrebe.

Ne meljemo često, ali nam je od velike koristi kada možemo da dobijemo brašno ili hranu za stoku onda kada nama treba. Zato i ne damo da vodenice propadnu. Prošle godine smo „postegnuli“ vodenicu kod škole, popravili smo joj krov i izbetonirali joj pod. Moći će još dugo da radi, samo da voda ne presuši“, kaže Milenković.

Žitelji Donjog Dušnika, sela udaljenog od Niša 35 kilometara, pre par godina tražili su od države da zvanično zaštiti ovdašnjih 17 vodenica koje prestavljaju jedini sačuvani niz vodenica u Srbiji. Mnoge od ovih vodenica stare su preko 300 godina, a nanizane su na potezu od svega dva kilometra.

Meštani Dušnika nadali su se da bi država mogla da sačuva barem 14  vodenica jer su tri potpuno urušeno. Međutim, ova inicijativa ostala je bez odjeka, pa zub vremena polako ali sigurno odnosi ovo graditeljsko blago.

                                                            (Kraj)mia/ena

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.