Izvor: JUGpress.com, 02.Maj.2021, 16:38

Zabrinutost zbog novinara

STRAZBUR

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić i nemački ministar pravde Kristine Lambreht, čija zemlja predsedava Savetom ministara Saveta Evrope, danas su izrazile zabrinutost zbog napada na novinare i ograničavanja medijskih sloboda u mnogim delovima Evrope.

Pravo na slobodu izražavanja je deo Evropske konvencije o ljudskim pravima, na čije poštovanje se obavezalo svih 47 članica Saveta Evrope, poručile su Marija Pejčinović Burić i Kristine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Lambreht, navodeći da u demokratiji novinari imaju važnu ulogu u otkrivanju istine i utvrđivanju odgovornosti osoba na vlasti.

Njihov posao je da građani dobiju pravovremenu, tačnu i pouzdanu informaciju, što je postalo još važnije zbog pandemije kovida-19, ocenile su Marija Pejčinović Burić i Kristine Lambreht povodom 3. maja – Svetskog dana slobode štampe.

Mediji bi trebalo da imaju slobodu da istražuju i kritikuju odgovor vlasti na krizu, ali su mnogi od njih suočeni sa sve većim preprekama pri obavljanju svoje važne dužnosti tokom pandemije, navodi se u saopštenju.

Svedoci smo rasta broja napada na novinare i pretnji tokom izveštavanja sa demonstracija, što je neprihvatljivo. Važno je, više nego ikada, da novinari imaju mogućnost da izveštavaju slobodno i bezbedno, poručile su Marija Pejčinović Burić i Kristine Lambreht.

Prema njihovim rečima, sve evropske vlade moraju raditi kako bi njihovo zajedničko opredeljenje za slobodu izražavanja bilo još snažnije i otporno na krize.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.