Izvor: JUGpress.com, 05.Apr.2020, 11:26

Za nagradu Grada Niša “Maleni cvet” konkurišu 4 knjige

NIŠ

  Ove godine će biti dodeljena po četvrti put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu pod nazivom „Maleni cvet“, objavljenu na srpskom jeziku u 2019. godini.Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić i Rade Tanasijević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
                    Cilj ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

                         Žiri radi u sastavu Peđa Trajković, pesnik i ilustrator (predsednik), Prof. dr Valentina Hamović i Dragana Pešić Glavašević, profesor i bibliotekar (članice). Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu kada to bude moguće. Svečano uručenje nagrade će takođe biti organizovano kada uslovi to omoguće.

                        Na konkurs je pristigla 41 knjiga izdavača iz Srbije, Kosova i Metohije i Crne Gore. U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade u 2019-oj godini su ušle sledeće knjige koje su navedene po abecednom radu,  “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejan Aleksić, izdavač „Imam ideju“, Kraljevo, “Neću da mislim na Prag”, Sonja Ćirić, izdavač „Laguna“, Beograd, „Ptica na vetar“, Vesna Aleksić, izdavač „Pčelica“, Čačak, “Rođen kao zmaj”, Dragan Hamović, izdavač „Pčelica“, Čačak.

                     Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Četiri knjige u užem izboru za nagradu Niša "Maleni cvet"

Izvor: JužneVesti.com, 05.Apr.2020

Drama u podrumu gospođe Joje Dejana Aleksića, Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić, Ptica na vetar Vesne Aleksić i Rođen kao zmaj Dragana Hamovića našle su se u užem izboru za nagradu Maleni cvet, koju dodeljuje Grad Niš. Nagrada je namenjena književnim delima za decu i mlade, a o pobedniku...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.