Izvor: JUGpress.com, 28.Jun.2022, 23:32

Vučić uručio odlikovanja, među odlikovanima i Bata Anđelković

BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su: akademik i istoričar Vasilije Krestić,

kompozitor i profesor Svetislav Božić, episkop budimski Lukijan Pantelić, novinarka Ljiljana Smajlović i

biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti Jaroslav Javornik.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stepena odlikovani su: pozorišni reditelj i profesor Egon Savin,

filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, glumac Miloš Biković, fudbalski trener Velibor Bora Milutinović,

selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su: Radnički iz Sremske Mitrovice, Dečje pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac i glumac Rejf Fajns.

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su: proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunjez i italijanski operski pevač Andrea Bočeli.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su: generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder, direktorka producentske kompanije “Work in progress” Anđelka Vlaisavljević, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, predsednik udruženja “Srpski vez” iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović, prevodilac i pisac Slobodan Despot, književnik Radovan Vlahović, redsednica kulturnog udruženja “Srpski venac” iz Budimpešte Zorica Jurković Ember, slikar Dragan Martinović, slikar Bratislav Anđelković i

akademski slikar Predrag Đaković.

Obraćajući se u ime svih odlikovanih, Vasilije Krestić je rekao da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti, to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške, kazao je Krestić.

Dodao je da se danas ne može reći da kod nas politika pretvara nauku u svoju služavku i da je sloboda naučne misli ograničena, ali je ukazao i da nauka nije ni mnogo uvažena, a dokaz za to je da je on prvi čovek iz domena nauke koji je poneo ovo visoko državno priznanje.

Mislim da neću pogrešiti ako kažem da kod nas politika i nauka idu posebnim kolosecima, bez dodira i prožimanja, ocenio je Krestić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.