Vučić: Srbija i Makedonija strateški bliske, gradićemo integrisani prelaz

Izvor: JUGpress.com, 02.Sep.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija i Makedonija strateški bliske, gradićemo integrisani prelaz

PREŠEVO

(RTS/Tanjug)

Srbija i Makedonija su prijateljske zemlje, strateški bliske, i manje je važno da li će nekada imati taktičke razmirice ili nešto slično, poručio je predsednik Vučić koji se na prelazu Preševo-Tabanovce sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Vučić je istakao da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje, dva izrazito bliska naroda i da imaju istorijski veoma bliske odnose.

Dve zemlje su strateški bliske, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i manje je važno da li će nekada imati taktičke razmirice ili nešto slično, ocenio je Vučić.

Poručio je da Srbija smatra makedonski narod i njegovu državu iskreno prijateljskim, da će učini sve da se odnosi ispune konkretnim sadržajem kako bi trgovinska razmena bila unapređena, i kako bi sve obavljali u najboljoj nameri i interesu dve zemlje.

“Biće još lepše ovde kada se približe naše dve zastave na integrisanom prelazu”, poručio je predsednik.

Opredeljenje građana Srbije je da imamo najbolje moguće odnose Beograda i Skoplja, istakao je predsednik.

“Uveren sam da i premijer Zaev misli isto. Ovo je jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga. Da ljudima olakšamo, a pre svega i teretnom saobraćaju donesemo značajne uštede”, objasnio je Vučić.

“Uspostavljanjem integrisanog prelaza postali bi konkurentniji”

Govoreći o implementaciji projekta za integrisano granično upravljanje “One stop shop”, istakao je da je veoma značajno za obe zemlje, za privredu i za turiste, da ljudi ne gube vreme već da na jednom mestu obave sve preglede, od carinskih do veterinarskih, i da se zadržavaju dvostruko kraće.

“Smatram da će to podstaći ljude da koriste ovaj prelaz”, rekao je Vučić.

Naveo je da, prema podacima Svetske banke, region gubi oko milijardu evra zbog čekanja na granicama.

Ovim bi, prema njegovim rečima, postali konkurentniji, i sve više teretnog saobraćaja koristilo bi naše puteve, a ne bi prelazili preko zemalja EU, i time bi ostavljali više novca kod nas što je dobro za građane u obe zemlje.

Preneo je da je sa Zaevom razgovarao nekoliko puta o uspostavljanju regionalne ekonomske zone, ali i integrisanom graničnom prelazu.

Ukazao je da postoji želja da se integrisan prelaz uspostavi i sa drugim zemljama, da je postojala želja da se to učini sa Crnom Gorom kod Bijelog Polja, da se kasni kod Bratunca-Ljubovija, i da se nije nigde tako daleko otišlo kao sa Makedonijom.

“Verujem da će ovo biti prvo mesto gde ćemo imati integrisani prelaz”, naglasio je Vučić.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Srbija i Skoplje imaju najbolje moguće odnose, makedonski narod iskreni prijatelj Srbima

Izvor: BKTV News, 02.Sep.2018

Srbija i Makedonija su dve prijateljske zemlje, dva izrazito bliska naroda, imamo istorijski veoma bliske odnose, strateški smo veoma bliski, a da li ćemo imati taktičke razmirice manje je važno, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić..."Opredeljenje građana Srbije je da imamo najbolje...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.