Vlasotinačkim srednjoškolcima predstavljena istorija srpskog vazduhoplovstva

Izvor: juGmedia, 07.Nov.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasotinačkim srednjoškolcima predstavljena istorija srpskog vazduhoplovstva

Srbija je bila jedna od 15 država sveta sa avijacijom još pre Prvog svetskoga rata, a prve fabrike aeroplna i aviona nastale su u međuratnom periodu, a bile su smeštene u Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu…

Ovo su između ostalog mogli da čuju učenici Gimnazije „Stevan Jakovljević“ i Tehničke škole  u Vlasotincu na predavanju „Razvoj vazduhoplovstva i proizvodnog mašinstva kroz istoriju Srbije i Jugoslavije“, autora prof. dr Žarka Spasića, inače >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << bivšeg dekana Mašinskog fakulteta i prorektora Beogradskog univerziteta.

Predavanje je održano u sali dveju škola u Vlasotincu

Učenici i profesori imali su, zapravo, priliku da saznaju malo poznate podatke o počecima avijacije kod nas.

Tako se, na primer, čulo da je prvi pilot Srbije bio narednik Mihajlo Petrović (1884-1913), koji ujedno i prva žrtva  srpskog vazduhoplovstva.

Proizvodnja aviona nastavljena je posle Drugog svetskog rata, a u ovoj grani industrije bilo je zaposleno 10 hiljada ljudi u 14 proizvodnih pogona širom bivše Jugoslavije.

Za učenike Gimnazije i Tehničke škole biće organizovana poseta Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu, gde će uživo imati priliku da vide ono što su čuli na predavanju   prof. dr Žarka Spasića.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.