Izvor: JužneVesti.com, 27.Dec.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasotinački Spomen-park - simbol slobode i mladih

Na najvišoj tački u Vlasotincu, gde se nekada nalazilo groblje, izgrađen je spomenik posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu. Spomen-park delo je srpskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, a gradili su ga klesari iz vlasotinačkog i pirotskog kraja. Deo je turističke ponude ovog kraja i jedno od omiljenih mesta za druženje mladih.

Velika spomen-ploča okružena je manjim kamenjem ukrašenim reljefima, dok se u sredini nalazi amfitetar. Prema rečima kustoskinje Danice Valčić, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Spomen-park izgrađen je 1975. godine, a reljefi simbolično govore o slobodi i toku života.

Postavljen je na takvom mestu da dominira i da se vidi iz svih delova grada. Sa ovog mesta vidi se celo Vlasotince. Delo je arhitekte Bogdana Bogdanovića, foto: Bojana Stamenković

Na kamenim pločama možemo videti simbole koji asociraju na slobodu - cvetovi lale, zatvoreni i otvoreni krugovi. Sve to nam kazuje i da se život i dalje odvija - kaže Valčić.

Lokacija spomenika je nekadašnje groblje, ali je nakon izmeštanje ovo mesto postalo simbol palim borcima. Iako se 4 nadgrobne ploče i dalje nalaze na brdu, a u varoši destinacija zove i Staro groblje, oni koji dolaze sa strane idu u posetu Spomen-parku.

Spomenik je izgrađen od kamena granita iz Mominog kamena. Radili su ga majstori-klesari iz pirotskog i vlasotinačkog kraja. Kamenu ploču sa natpisima ispred spomenika izradio je mesni kamenorezac Petar Petrović.

Inicijator podizanja spomenika bio je Opštinski odbor SUBNOR-a Vlasotinca, a izgradnju je finansirala Opština. Otkriven je povodom Dana oslobođenja, a otkrio ga je general-potpukovnik Momčilo Dugalić.

Iza samog zdanja nalaze se 4 kamena na kojima su ispisani stihovi Vaska Pope, posvećeni onima koji su branili svoju otadžbinu. Stihovi Vaska Pope, foto: Bojana Stamenković

Zvezda nas je naša nadživela

I spaliću svakog palikuću

Misterija zaigraj tamo

Gde je naše srce ostalo

Vinova lozo produži

Pesmu naših domara

Ako se zaželite naših obraza

Pomilujte u podne ovaj kamen.

Kustoskinja Danica Valčić kaže da stihovi govore o važnosti poštovanja prema onima koji su se borili za svoj dom i bez čije borbe mi danas možda ne bismo ni postojali.

Pored monumentalnog zdanja, malih kamenih ploča i amfiteatra, ovde je prebačena i spomen-ploča posvećena vlasotinačkim rodoljubima. Ploča pomerena kada se radila Vlasotinačka petlja, foto: Bojana Stamenković

Ploča sa imenima nalazila se na sredini puta između Leskovca i Vlasotinca i to je spomenik posvećen rodoljubima. Kada je rađena vlasotinačka petlja, ploča je izmeštena i postavljena ovde. Imena svih Vlasotinčana koji su poginuli u ratovima. Ispisana su prezimena vlasotinačkih starosedelaca poput porodica Valčić, Pešić, Bošković, Borunović, Davinić, Popović, Stojanović - kaže Valčić.

Sa ovog mesta najbolje se vidi akumulaciono jezero, a ono je polazna tačka mnogih turističkih ruta, kaže direktorka Turističke organizacije Nataša Đokić-Živković.

Odatle kreće i staza zdravlja koja vodi do Čarobne doline, do vodopada koji se ulivaju u reku Vlasinu. Staro groblje je polazna tačka i mont bike maratona koji je već tradicionalna akcija u Vlasotincu koja se održava juna i međunarodnog je karaktera - kaže ona.

Kamenje ukrašeno reljefom, foto: Bojana Stamenković Spomen-park deo je i turističke ponude ovog kraja, a nalazi se u okviru rute Stazama graditeljskog nasleđa.

Stazama graditeljskog nasleđa ruta je u okviru koje se obilaze stare palate, kuće i sve ono specifično za graditeljstvo našeg kraja. Na samom kraju obilazimo i sam Spomen-park. On se nalazi u našoj turističkoj ponudi - kaže ona.

Iako park održava vlasotinački Komunalac, neretko se na ovom mestu može naći smeće. Nadležni kažu da čak i organizuju akcije čišćenja, ali da ljudi još nemaju kulturu očuvanja svog nasleđa.

Pojedine kamene ploče išarane su grafitima, zbog čega je, kaže Đokić-Živković, u planu restauracija.

Mi smo još 2017. pokrenuli inicijativu da uradimo projekat restauracije i čišćenja samog spomenika, ali i sređivanja parka. Dobili smo preporuku šta bi i kakao trebalo raditi od Zavoda za zaštitu spomenika, tako da nam je u planu sređivanje i aktuelizacija samog lokaliteta - kaže ona.

Spomen-park jedno je od mesta na kojima dolaze mladi, a ranije su ovde organizovane i priredbe. Pored samog zdanja postojao i mini zoološki vrt, te su i roditelji decu ovde često dovodili. Ostaci spomenika sa Starog groblja, foto: Bojana Stamenković

Zoo vrt je bio deo udruženja lovaca, čini mi se, ali nisu imali dobre uslove za čuvanje, te su odustali od toga. Mislim da imaju u planu oživljavanje ovog dela, što će biti lepo i za decu i za nas odrasle - kaže jedna Vlasotinčanka.

I mladi u ovom delu grada vole da provode vreme, ali i da, kako kažu, dovedu svoje prijatelje sa strane jer je sa ovog mesta najlepši pogled na Vlasotince.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.