Vladika Atanasije Rakita protiv podizanja krsta u selu Sedobro

Izvor: KMnovine.com, 01.Okt.2020, 01:10

Vladika Atanasije Rakita protiv podizanja krsta u selu Sedobro

"O tome da li je selo duhovno spremno ili ne, Atanasije Rakita najmanje ima pravo da govori. Čovek koji je non-stop pod dejstvom alkohola i koji ima ženu i decu, gde je prekršio osnovne monaške zavete, on se našao da priča o našem duhovnom stanju."


   
 Atanasije Rakita
   
Danas kada naša Sveta Srpska Crkva proslavlja pretprazništvo Rođenja Presvete Bogorodice u selu Sedobro kod Prijepolja bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << planirano osvećenje Časnog krsta. Ovaj Časni krst verni narod ovog i okolnih mesta podigoše na slavu Gospoda i roda srpskog, te da štiti i čuva ovaj kraj od svakovrsnog zla.

Prvo da se osvrnemo na mesto Sedobro. Po predanju datira priča od davnina da je Sveti Sava dao ime ovom mestu "jer u njemu je sve dobro". Tako je ovo mesto i dobilo ime sve_dobro = Sedobro. U ovom mestu postoji kamen u narodu poznat kao Savin kamen. Tu mnogu dolaze na to mesto gde uznose svoje molitve i pale sveće za bolesne. Čak i veliki broj muslimana dolazi na ovo mesto, jer i oni veruju i znaju ko je bio Sveti Sava.

Kao što smo naveli, grupa meštana je odlučila da podigne Krst u ovom selu, kako bi Krst čuvao i štitio selo od mnogih iskušenja. Ovde žive vredni i pošteni ljudi, koji vole svoje, a poštuju tuđe. Kao pravi domaćini, vredni i pobožni odlučili su da podignu Časni krst u svom selu. Sakupili su novac, našli parcelu, organizovali se u ovom poslu i podigli Krst. Obavestili svog sveštenika da taj Krst i osvešta kako nalaže naša Sveta crkva. Osvećenje je bilo zakazano za danas. Ovi vredni i čestiti meštani pripremili su i ručak i narodno veselje, jer red je da se i proslavi što je na korist i otadžbini i crkvi.

Ali jedino Episkop mileševski Atanasije Rakita nije želeo da se ovaj Krst podigne. Sinoć je preko nadležnog sveštenika poslao dopis u kome zabranjuje svešteniku i ostalim sveštenoslužiteljima da se odazovu ovom činu i da izvrše čin osvećenja. U dopisu stoji: selo nije duhovno spremno da osvećenje Krsta. Tako da se niko od sveštenika nije pojavio na današnjem skupu. Sveštenici nisu smeli da se pojave, jer bi Atanasije Rakita odmah kaznio te sveštenike ili kako on to voli da kaže "dao bi ukor".

Ovo je još jedan primera gde Atanasije Rakita pokazuje svoje pravo lice. Lice đavola. Veliki ljutnju i sablazan je izazvao prema ovom čestitom narodu. Revoltirani postupkom ovog "arhijereja" verni narod je hteo da se okupi ispred Vladičanskog dvora u Prijepolju i da ga pitaju zbog čega nije dao svoj blagoslov da sveštenik obavi osvećenje Krsta, ali na molbu par uglednih meštana do ovoga nije došlo.

O tome da li je selo duhovno spremno ili ne, Atanasije Rakita najmanje ima pravo da govori. Čovek koji je non-stop pod dejstvom alkohola i koji ima ženu i decu, gde je prekršio osnovne monaške zavete, on se našao da priča o našem duhovnom stanju. Da mu nije sveštenika Nikole Perkovića on bi se ponašao kao neki propali ulični svirač, ali hvala Bogu što to otac Nikola Perković drži pod kontrolom. Velika je bruka i sramota Atanasije Rakita za Srpsku crkvu. Da su njegovi prijatelji iz Američke ambasade naredili da se podigne zvezda petokraka i da je "osvešta" Atanasije Rakita bi već pohitao da ispuni svaki zadatak svojih mentora. Ovako zlo kakvo je zadesilo eparhiji Mileševsku se ne pamti od turskog carstva.

Ogorčeni meštani


Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:
Dr Desa Krstić: Na pomolu veliki skandali u SPC Povodom fizičkog obračuna episkopa mileševskog Atanasija Rakite i umirovljenog episkopa Filareta Ljubomir Ranković, protosinđel i urednik ''Glasa Crkve'': „Ukoliko sabor ostane gluv i nem povodom ovih skandala biće strašnije, jer je ćutanje znak odobravanja. Institucija episkopa neće biti ono što je bila.

PROČITAJTE JOŠ:
Udarna vest: Srpska Pravoslavna Crkva u Americi i Kanadi zvanično više ne postoji " Episkopski Savet (Mirko, Maksim i Longin) podneo "Sv. Arh.

PROČITAJTE JOŠ:
Mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju: Vladiko – ne crnogorčite srpsku Spartu! " Ako je neko danas promoter crnogorštine, a i Vi ste nažalost Visokopreosvećeni Mitropolite postali njen otvoreni promoter, tada se pitam: Da li je takav čovjek prijatelj srpskog naroda Crne Gore ili novi saučesnik u njegovom rasrbljavanju" Vladiko Amfilohije, Neću Vam mnogo okolišiti i prazne priče kaživat.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.