Vladajuća koalicija u Bujanovcu podeljena oko ideje o razmeni teritorija

Izvor: JUGpress.com, 10.Jan.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća koalicija u Bujanovcu podeljena oko ideje o razmeni teritorija

BUJANOVAC

Narodni poslanik u Skupštini Srbije iz redova Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja je stožer vladajuće koalicije u Bujanovcu, Fatmir Hasani, govoreći za JUGPress o unutrašnjem dijalogu o KiM i eventualnoj razmeni teritorija – jug Srbije za sever Kosova, iznosi stavove koji se umnogome razlikuju od stavova lidera bujanovačke opozicije, ali i od mišljenja koalicionog partnera Stojanče Arsića, zamenika predsednika opštine.

„Ako bi pitali Albance >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ovde na jugu Srbije da li su za pripajanje ovog područja, Preševske doline, Kosovu – ogromna većina bi odgovorila pozitivno. Kao što je to bio slučaj i na referendumu 1992. godine. Siguran sam da i svi Srbi na severu Kosova žele da žive u sklopu države Srbije“, ističe Hasani.

„Svako bi želeo da živi sa svojima“, kaže naš sagovornik i dodaje da bi razmenom teritorija i Srbija i Kosovo rešili probleme sa svojim nacionalnim manjinama.

Narodni poslanik je rezervisan po pitanju stava međunarodne zajednice na ovu temu.

Kako je rekao, međunarodni faktor možda ne bi dao dozvolu za razmenu teritorija, pribojavajući se lančane reakcije, odnosno sličnih zahteva koji bi usledili, u okruženju, ali i širom sveta.

„Ipak, mislim da bi dogovor o razmeni postignut između Prištine i Beograda  bio od presudnog značaja za realizaciju ove ideje“, zaključuje Hasani.

Na drugoj strani, zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić odlučno odbacuje mogućnost eventualne promene granica na jugu Srbije, pozivajući se na jasan stav međunarodne zajednice, kako je rekao.

„Opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa su sastavni deo države Srbije, a Albanci koji žive na ovim prostorima su građani države Srbije, u čiji sistem treba da se integrišu i ostvaruju svoja prava“.

Arsić naglašava da je razmena teritorija loša i nemoguća opcija, u prvi plan ističući posledice po čitav region, odnosno „domino efekat“ – pokrenulo bi se pitanje zapadne Makedonije i ostalih područja, što bi dovelo do destabilizacije čitavog regiona, a ne samo juga Srbije i severa Kosova.

Ovakve ideje,međutim, po Arsićevim rečima, ni na koji način ne utiču na odnose Srba i Albanaca u samoj opštini Bujanovac.

„I jedni i drugi su svesni da do takvog scenarija ne može da dođe. Ova tema se plasira u javnost samo kada treba skrenuti pažnju sa nekih drugih stvari koje se dešavaju ovde na jugu Srbije“, smatra Arsić.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.