Vlada odbacila zahtev Topličkog centra, građani ne znaju šta je od opreme kupljeno i koliko je plaćeno

Izvor: JužneVesti.com, 27.Maj.2020, 15:51

Vlada odbacila zahtev Topličkog centra, građani ne znaju šta je od opreme kupljeno i koliko je plaćeno

Koliko respiratora i ostale medicinske opreme je kupljeno od početka epidemije i koliko je tačno plaćeno, za građane Srbije i dalje će ostati nepoznanica, jer je Vlada Srbije odbacila zahtev Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. U Centru kažu sramno i očekivano.

Vlada je prvo tražila dopunu zahteva, a kada su iz Topličkog centra rekli da bukvalno žele sve informacije i ugovore koji su sklopljeni od početka borbe sa virusom korona, kako kažu, Vlada je odbacila >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << njihov zahtev.

Oni nisu iznenađeni ovakvom odlukom, ali kažu da je sramna i skandalozna.

Nedostavljanje informacija građanima kako je država u vreme vanrednog stanja trošila njihov novac, ne može se, kako kažu, ničim opravdati, ali se može “lako razumeti”.

Motiv i razlog za skrivanje informacije od javnog značaja imaju samo oni kojima otkrivanje istine ne ide u prilog. U protivnom, ništa bolje po vlast nego da se sama pohvali i na uvid javnosti stavi svaki ugovor koji je sklopila i svaki dinar koji je potrošila u njihovom interesu. Ova Vlada, očigledno, nema čime da se pohvali. Ili nas, u svojoj dobronamernosti, nedostavljanjem informacija samo štiti od traume koju nosi suočavanje sa kriminalom enormnih razmera? - piše u saopštenju.

Građanima sada, zaključuju u Topličkom centru, ostaju pitanja šta li se još od njih skirva i koliko se na tome, o njihovom trošku, profitira.

Jer, ako je vlast ovoliko uporna u prikrivanju informacija o troškovima načinjenim da bi se, navodno, zaštitili zdravlje i životi ljudi, koliko i šta se tek skriva, fingira i lažira u poslovima koji nisu u toj meri vidljivi i ne bude takvo interesovanje javnosti? - kažu u Centru.

Podsetimo, Toplički centar je krajem aprila zaključio da je “vreme da se polože računi” i zatražio od Vlade informaicje o nabavci medicinske opreme u vanrednom stanju.

Posle 5 dana iz Vlade su odgovorili da je zahtev preobiman i tražili da ga urede, a oni su im odogovroili da traže sve informacije.

Inače, nabavka medicinske opreme prethodnih meseci odvijala se pod velom tajni. Respiratori, rukavice, maske su stizali maltene svakodnevno, ali se i danas ne zna šta su bile donacije, a šta je plaćeno i koliko.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.