Veteran rata u bivšoj JU republici Hrvatskoj u teškom položaju, potrebna pomoć

Izvor: KMnovine.com, 04.Jan.2024, 02:45

Veteran rata u bivšoj JU republici Hrvatskoj u teškom položaju, potrebna pomoć

Veteran rata u bivšoj JU republici Hrvatskoj u teškom položaju, potrebna pomoć

Veteranu rata 1992. protiv hrvatskog agresora, potomaka ustaša NDH, potrebna pomoć za prevazilaženje teške životne situacije




Skromno, stidljivo, nevoljno ali primoran da se ipak obrati za pomoć Igor Tucić, u Fejsbuk grupi veterana, njegovih saboraca, kratko je napisao:


Nemam nikakav dom. Podstanar >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << sam godinama.
Nekada nemam hrane.
Trenutno nemam ni za stanarinu.
Već sam bio izbacivan na ulicu.
Ništa čudno!
Ne čudi me Nebojšina situacija.
Gde nam je sada država?
Broj računa: 325-9300706172552-63
Devizni račun
325-9341703697512-16
Ako može


Kontaktirali smo Igora kako bi smo više saznali o razlogu koji ga je naveo da se ovako obrati javnosti. Iz razgovora sa njim stekli smo utisak da se radi o iskrenom čoveku, nekadašnjem srpskom borcu a danas ratnom veteranu, koji se našao u vrtlogu životnih nevolja sa neizvesnim ishodom.


Pruža na uvid svu svoju dokumentaciju i upućuje svkog ko sumnja  na vojni odsek u Zrenjaninu "tamo će vam reći sve o meni. I ko sam i šta sam. Gde sam služio vojsku, i gde i kada sam učestvovao u borbenim dejstvima. VES koji sam bio, čin koji imam, koliko mi je trajao vojni rok, produžet koliki sam imao. Jer je 91. godine u novembru vojni rok sa 12 meseci produžen na 15 ali je ukinut kada je mene zakačilo oko mesec i po dana produžetka. Tako da sam služio 13 i po meseci" kaže Igor.






Redom navodi imena pretpostavljenih tokom godina slućenja u vojsci, po imenu, činu, ratnom rasporedu. Mnogo više od onoga što smo želeli da saznamo i planirali da objavimo.






Tokom NATO agresije odmah je mobilisan, očekivao je da će biti poslat na Kosovo i Metohiju ali je sve vreme bombardovanja ostao na položaj u svom reonu.






Godine su prolazile, život donosio i odnosio radosti i nevolje. Da se radi mora a igor od posla ne beži. Radio je koji god posao je mogao da nađe. Neko vreme je radio kao taksista ali je i tu dobio otkaz.


"Šefa je sramota da mu skoro beskućnik radi i vozi ljude. To mi je bukvalno rekao. Njegova zamisao je da podigne firmu na viši nivo i da ima vozače iz "višeg nivoa građana. A ja sam za to nepodoban" uspeva Igor da nas šokira svojom pričom!


Tako je opet ostao bez posla. Prošle godine je ponovo uspeo da se zaposli ali tek od 15. decembra. Prva plata još uvek nije stigla a i kada stigne...


"Prva plata, kada je dobijem, me opet ostavlja ili bez stanarine ili bez hrane. A stan moram da plaćam" kaže Igor za KM novine.




   
Kao da jedino tokom ratova nije bilo problema ni sa hranom, ni sa smeštajem, ni obavezama. Tačno se znalo gde će ga poslati i kako će služiti. Tada... kada je trebao državi koju je kasnije uzjahala anti-narodna i anti-državna vlast pod kontrolom onih koji vojno nisu mogli da odnesu pobedu kakvu sa zamišljali. Danas, sistematskom i koordinisanom neodgovornošću, čini se da uspevaju ono što raketama nisu.    


Kada je imao 20 godina, dok su ratovi u bivšoj Jugoslaviji još uvek trajali praćeni teškom ekonomskom krizom, njegova majka odlučuje da započne novi život i napušta porodicu. Osam godina kasnije umire otac.


"I od tada se porodica rasula i podelila. A sa očeve strane su mi najbliži umrli. Brak mi  nije uspeo jer nisam bio bogat zet. I bio sam sam, tako da je uticaj ženinih bio prejak za nju" deli sa čitaocima KM novina Igor svoju životnu priču ne ustežući se da iznese sve bitne detalje koje smo mi, ipak, odlučili da izbegnemo osim onih neophodnih.



Nakon smrti oca majka i sestra vrše pritisak na njega da proda očevinu kako bi podelili novac. Na kraju pristaje "samo da se sve smiri". Nije očekivao da će tu priliku iskoristiti i ženina porodica koja nije odobravala njegovu odluku da svojim delom novca raspolaže u dogovru sa svojom ženom, te kupi kuću za sebe i  porodicu koju su osnovali.


Tada je već živeo u Vršcu "ali nikako nisam mogao da se snađem u ovom gradu a nemam više kuda. I morao sam da prodam svoju kuću, i kupim manji stan. A onda sam morao i stan da prodam jer nisam imao redovan posao a računi za centralno grejanje su se gomilali, a ne može da se isključi a komunalno je pretilo hipotekom nad stanovima dužnika. Morao sam  da prodam stan kako mi ga ne bi oduzeli zbog neplaćenih računa. I tako sam već godinama podstanar" objašnjava Igor.



   
Od 1991. do 1999. godine, igor Tucić je proveo u uniformi i na ratištima gde god je to bilo potrebno. Čitava decenija pod punom ratnom opremom, ostatak života čak i bez najoskudnijih ratnih obroka, najčešće.    


Danas, narodski rečeno, jedva sastavlja kraj sa krajem. Od svega što uspe da zaradi jedva da nešto pretekne kada plati stanarinu. Nema kuda da ode.


"Majka mi je jednom rekla, kada sam je zvao da mi pomogne: "Stani ispred Crkve i pruži ruku" Nije htela da mi pomogne jer naš odnos nije više bio dobar od kada me je ostavila.  Da li je za očekivati da bude dobar?" konstatuje Igor.



Oko novogodišnjih praznika ni firma u kojoj je zaposlen ne radi. Tako da je ostao i bez tog jednog obroka dnevno koji je tamo imao.


Na kraju razgovora Igor se novinaru vidno potresen izvinjavao što se "ispovedao" zbog čega mu je sve postalo još neprijatnije. Kratko je konstatovao da će "možda ipak da obriše objavu".


Pre nego se odluči da je obriše, mi smo rešili da je prenesemo čitaocima kako bi se upoznali sa teškom sudbinom ovog veterana i pomogli mu da prebrodi izuzetno težak period u svom životu. Možda se i nađe neko iz Vršca, grada u kome sada živi Igor, ko bi mogao da mu ponudi  pristojan i iole siguran posao ili stan pod povoljnijim uslovima.


Na društvenim mrežama je mnogo više objava o ugroženim životinjama nego ljudima. Možda i zato što je životinji lakše pomoći, a i ako ne uspete, lakše se pređe preko toga. Vreme je teško za sve koji žive od svog rada ali baš zato bi trebalo ujediniti snage, odreći se makar jednog obroka mesečno da bi neko mogao u toku dana da ima svoj obrok.


Možda ipak nije toliko teško pomoći čoveku u nevolji. Brojeve računa za pomoć Igoru Tuciću naveli smo na početku teksta. Šta dalje treba učiniti, znate već i sami.






 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.