Veselinović osuđen na 2 godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, Radoičić oslobođen

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović osuđen na 2 godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, Radoičić oslobođen

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti. Druga dvojica optuženih Goran Makragić i Ivan Stamenović takođe su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine. Presuda nije konačna jer će o njoj odlučivati Apelacioni sud u Nišu.

U prvom postupku pred istim sudom, koji se protiv njih vodio zbog nelegalnog iskopavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << šljunka za Koridoru 10, februara 2017. godine sva četvorica optuženih oslobođeni su, ali je nakon toga Apelacioni sud u Nišu naložio ponavljanje postupka.

Ovog puta, sudsko veće na čelu sa sudijom Bojanom Antićem donelo je drugačiju presudu, pa su sada trojica optuženih, među kojima i Zvonko Veselinović, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, osuđeni na 2 godine zatvora.

Krivice je oslobođen zamenik predsednika Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, Sudija je obrazložio da nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnom delu.

Obrazlažući presudu, sudija Bojan Antić rekao je da je sudsko veće analiziralo sve dokaze i da je glasanjem odlučeno o presudi.

Rukovodili smo se dokazima, tonskim zapisima i transkriptima razgovora i došli do toga da su okrivljeni bili odgovorna lica - rekao je Antić.

Sud je ustanovio da je Veselinović obezbedio šlepere, kamione i drugu mehanizaciju, da je Stamenović otkupljivao njive i bio zadužen za dokumentaciju, dok je sav posao išao preko Makragićeve firme.

Za Radoičića ima indicija da je učestvovao u podeli novca sa Veselinovićem, ali operativno nije učestvovao - objasnio je sudija.

Okrivljeni su dužni da plate troškove postupka, ali i naknade za korišćenje mineralnih sirovina i promenu namene obradivog zemljišta. Takođe, oduzeta im je dobit koji su zaradili na ovom poslu i to više od 23 miliona dinara.

Izricanju presude prisustvovao je samo osuđeni Ivan Stamenović.

Sredinom decembra, nakon što je 6 prethodnih ročišta bilo odloženo, 4 zbog veštačenja i 2 zbog nedolaska optuženih, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, pojavili su se na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih, i još dvojice saradnika, vodi pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Posle zastoja od 9 meseci oktobra prošle godine nastavljen je ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Zatim je 2 puta došlo do odlaganja, jer se optuženi nisu pojavili pred sudom.

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović široj javnosti poznat je još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više informacija o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću, sa kojim prema sopstvenom priznanju zajedno posluje, javnost, međutim, nije ništa znala do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić "bog i batina na severu Kosova".

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova ozvaničena je potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Prištinska Gazeta prenela je vest novembra prošle godine da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenikom predsednika Srpske liste, a po nalogu Specijalnog tužioca Kosova, zbog sumnje na umešanost u ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su na sever Kosova i tom prilikom uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veselinoviću dve godine zatvora zbog iskopavanja šljunka

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2019

Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa severa Kosova, osuđen je danas u Pirotu na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka...Njegov kum Milan Radoičić oslobođen je optužbi jer, kako je naveo sudija Bojan Antić, nije bilo dokaza da je učestvovao u ovom poslu, piše KRIK...Osim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.