Veran Matić: Tenzije su velike, a na novinarima se prelama rat rečima

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2021, 09:17

Veran Matić: Tenzije su velike, a na novinarima se prelama rat rečima

Napad na novinara iz Novog Sada Daška Milinovića bio je u neku ruku očekivan, smatra predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, jer po njemu društvena polarizacija dostiže maksimum, tenzije su velike, mnogo je neodmerenih reči, diskvalifikacija i diskrediticija, a na novinarima se prelama taj rat rečima.

Radio-voditelj napadnut je na ulici u petak, 16. aprila, kada su ga presrela dvojica napadača, naprskala sucavcem u oči i onda mu metalnim predmetom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << naneli nekoliko udaraca.

Gostujući u emisiji Kvaka 23 kod novinarke Danice Vučenić, nekadašnji direktor televizije B92 rekao je da je Komisija na čijem je on čelu odmah reagovala, a u međuvremenu je uhapšen jedan od napadača i nalogodavac, dok je drugi napadač u bekstvu i za njim se traga.

Prva asocijacija je bila na slučaj Milana Pantića, koji je ubijen sa tri udarca tvrdim predmetom, a Daško je uspeo da zaštiti rukama glavu pošto je video napadače. Moglo je da mu se dogodi ono što se dogodilo kolegi Pantiću koji niji video napadače jer su došli sa leđa. Društvena polarizacija je dostigla maksimum, tenzije su velike, to je zaoštreno do maksimuma - rekao je Matić.

Sve češći napadi na novinare podsećaju na društvenu klimu devedesetih, a Matić kaže da ipak situacija u Srbiji ne može mnogo da se uporedi tim razdobljem. Na čelu komisije; foto: printskrin

Imali smo nakon 5. oktobra period koji je bio drugačijeg karaktera, ali nije se dogodio diskuntuitet sa prethodnim režimom. Nije se radilo na razmontiravanju prethodne vlasti, nego su preuzeti neki elementi. Ta situacija je mutirala, delom je nasleđena, a delom posledica svetskih trendova. Novinari se ne ubijaju samo u diktatorskim režimima, već i u Slovačkoj, na Malti, i u Skandaniviji - kaže on.

Osim na ulici i na društvenim mrežama, novinari se napadaju i u parlamentu i tabloidima (portal KRIK), a na pitanje da li su oni potencijalno novi slučajevi Ćuruvije, Dade Vujasinović ili Pantića, Matić odgovara da već dugo na radnim grupama za bezbednost novinara i u susretu sa predstavnicima vlasti govori da redakcija KRIK-a zahteva posebnu pažnju bezbednosnih organa.

Predložio sam da se radi bezbednosna procena redakcije i novinara, zato je potrebna i njihova saglasnost, nisu iskazali neko interesovanje. U narednom periodu razgovaraću sa njima, gotovo svakodnevno se čujemo. Novinari nekad ne prijavljuju sve napade, Daško recimo nije odmah hteo da prijavi napad - kaže Matić.

Dodaje da je medijska scena oslabljena i nema balansa, snage, ni solidarnosti u medijskoj zajednici koja je diskreditovana i fragmentisana, te da je nekada postojala mnogo veća snaga koja je bila u stanju da pruži otpor jer je, između ostalog, na nacionalnom nivou postojao B92, dok je danas otpor u producentskim kućama i agencijama, bez ozbiljnog pariranja na nacionalnom nivou.

Slučajevi Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, najpoznatiji su slučajevi napada na novinare devedesetih i početkom dvehiljaditih, a niti jedan od njih nije dobio sudski epilog, a suđenje Ćuruvijinim ubicama vraćeno je na ponovno suđenje.

U nekim slučajevima, poput Ćuruvije, dogodio se veliki pritisak i izvršena je određena vrsta prodora, ali je onda neko morao da bude i žrtvovan, da bi se napravio određen balans, da bi neki drugi bili sačuvani. Nigde nisam čuo da je negde šef Državne bezbednosti osuđen na višegodišnje kazne od po 40 godina. U isto vreme je nešto drugo sačuvano. Kurak (direktni izvršitelj, prim. nov,) je napustio zemlju i pre nego što je i imam utisak da ga nisu dovoljno tražili, to je nešto što se mora rešiti - objašnjava Matić.

Uprkos svemu, kako kaže, apsolutno je siguran da će sudski postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije, iako je vraćen na početak, biti završen presudom za odgovorne.

Ubistvo Milana Pantića u Jagodini iz 2001. godine je policijski razrešeno i radna grupa je došla do podataka o izvršiocima i stalno insistiramo da Specijalno tužilaštvo preuzme slučaj jer postoje indicije da su ubice deo organizovanog kriminala.

Sada se, međutim, nalazimo u teškoj situaciji, jer da bi se istraga nastavila mora da se otvori još jedan slučaj, onaj ozbiljne kriminalne privatizacije koja se nalazi kao motiv u temeljima ubistva Milana Pantića, koji je o tome pisao, o čemu je Pantić pisao. Postoji verovatno uticaj ekonomske moći vezane za tu privatizaciju koji je blokirao istragu u tužilaštvu i slučaj Milana Pantića je sada zablokiran - rekao je on.

O ovim, a i o drugim napadima na novinare, pogledajte šta su govorili Veran Matić i Danica Vučenić u videu na vrhu teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.