Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2023, 22:06

 Veljko Aleksić prvi na listi Elektronskog fakulteta, ostavio iza sebe  603 kandidata     

NIŠ

Matrurant ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu Veljko Aleksić,  prvi je na rang listi za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu sa maksimalnih 100 poena. Bio je najbolji među 604 prijavljenih kandidata za polaganje prijemnog ispita  od kojih će 521 kandidat dobiti i indeks ovog fakulteta. Iza njegovog imena na konačnoj rang listi nalati se još 38 kandidata koji sz iz škole ali i na prijemnom ispitu osvojili maksimalni broj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << poena.

                              Ono što Veljka čini drugačijim od drugih, osim što je najbolji među najboljima, i podatak je da je bio oslobođen polaganja prijemnog ispita zbog nagrada koje je osvojio kao srednjoškolac.

                             „Zadovoljstvo da sam upiso fakutet bez polaganja prijemnog ispita  ne mogu opisati rečima, taj osećaj se jednostavno doživi i to sa puno emocija jer je svojevrsno priznanj za sve što sam do sada kao srednjoškolac uradio.Moram da kažem i da je moja sestra Aleksandra upisala isti fakultet bez polaganja prijemnog ispita jer smo nagrade u srednjoj školi osvajali kao tim pa je to i njoj olakšalo upis. Doduše, ni ona  ni ja nismo to shvatili kao olakšicu već kao nagradu.Mislim da bi se odlično snašli i na prijemnom isptu jer smo se intenzivno spremali tokom cele godine“, kaže Veljko Aleksić, a pridružuje mu se i sestra Aleksandra.

                           Da budu oslobođeni polaganja prijemnog ispita, a da se Veljko nađe i na prvom mestu rang liste sa maksimalnih 100 poena „presudile“ su nagrade koje su osvajali na državnim takmičenjima ali i njihov istraživački rad.

                          „Presudilo je državno takmičenje  u Vršcu. To je bilo naše poslednje takmičenje kao srednjoškolaca iz elektrotehničkih nauka kada smo osvojili treće mesto. Pored ovog takmičenja koje nam je otvorilo vrata Elektronskog fakulteta imamo još ranije osvojena pet prva mesta, jedno drugo i jedno treće a sve nagrade su za državnih takmičenja“, dodaju Veljko i Aleksandra.

                           Ponosni su na sve osvojene nagrade iz elektrotehničkih nauka, ali jedno takmičenje je im je posebno dragi jer su na njemu „ukrstili koplja“ sa studentima koji su i stariji od njih ali i sa više znanja i prakse.

                           „Posebno smo ponosni na prvo mesto koje smo osvojili  baš na Elektronskom fakultetu gde se takmičili u konkurenciji studenata iz cele zemlje. Osvojiti prvo mesto u tako jakoj konkurenciji za nas je bilo veliko izenađenje sa jedne strane, ali i dokaz da smo na pravom putu“, kaže Veljko.

                           Inače Veljko i Aleksandra Aleksić su brat i sestra, blizanci, koji su  napravili  robota kojim pobeđuju na takmičenjima, a njihov robot može uspešno da se koristi u industriji i poljoprivredi. Nisu stali na prvom prototipu svog robota sa kojim je moglo i da se razgovara, već su ga iz godine u godinu stalno usavršavali što im je donelo mnogobrojne nagrade.

                        Pred njima su sada novi izazovi koji im donose studije, a tu su i planovi za budućnost.

                      „Svakako da planiramo da u roku završimo studije, ali savim je sigurno da ćemo nastaviti i dalje, prvo sa master studijama, a potom planiramo i doktorat. U međuvremenu nastavljamo da radimo  na jednom ozbiljnom projektu robota koji, zasigurno, još nije u svetu predstavljen ni kao prototip. Biće to veoma zanimljiv projekat, ali o tome kada za to dođe vreme“, kaže Veljko. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.