Izvor: JUGpress.com, 29.Jul.2021, 08:28

Uzbunjivač: Katastrofalno stanje u Komunalnoj miliciji u Nišu

NIŠ

Građani Niša svedoci su sve većeg broja komunalnih problema za koja, naizgled, nema rešenja. U letnjim mesecima tokom tropskih temperatura mnogi autobusi ne uključiju (ili nemaju) klima uređaje, grad je preplavljen đubretom, a uz porast broja zaraženih virusom korona čini se da se mere sve slabije poštuju.

Za kontrolisanje i rešavanje komunalnih problema u Nišu zadužena je Komunalna milicija u kojoj građani, nažalost, sa punim pravom ne vide nekoga ko je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tu zarad njihovog interesa, iako se služba finansira iz gradskog budžeta, odnosno od novca svih građana Niša.

Aleksandar Todorovski, jedan od uzbunjivača iz Komunalne milicije i jedan od osnivača Udruženja građana „Borba 018“, ukazuje na katastrofalno stanje u Komunalnoj miliciji.

„Želim da ukažem na katastrofalno stanje u službi – organizaciono ali i u svakom smislu. Postavljanjem novog načelnika Gorana Đorđevića, koji je došao na to mesto 1. aprila ove godine, nadali smo se da će se nešto promeniti na šta smo čekali nekoliko meseci. Pošto je po struci pravnik, nadali smo se da će neke stvari dovesti u red. Međutim, samim njegovim postavljanjem, nije ispoštovan Zakon. Imenovnanje Đorđevića za načelnika je suprotno konkursu. Sem diplome Pravnog fakulteta i iskustva u struci, aktuelni načelnik nema ništa ostalo. Niti ima bezbednosnu proveru, niti poseduje završenu obuku za komunalnog milicajca, niti je imao lekarski pregled, a sve to je po konkursu trebalo da ima“, kaže Todorovski.

On dodaje da je argument bio da će aktuelni načelnik u međuvremenu završiti obuku, a to, kako Todorovski navodi „ne pije mnogo vodu“.

„Primera radi to je isto kao kada bi vas zaustavio saobraćajni policajac, a vi sem dobre volje i automobila nemate ništa i kažete da ćete vozački ispit položiti u međuvremenu. Ili da operišete pacijenta, a samo što ste upisali medicinu. Neke stvari su nespojive i očigledno da je prekršen Zakon od samog početka“, naglašava uzbunjivač.

Todorovski dodaje da je rešenje o imenovanju Đorđevića za načelnika Komunalne milicije potpisala Snežana Jovanović, sada već bivša načelnica Uprave za komunalne delatnosti, protiv koje je, kako dodaje, jedan od uzbunjivača podneo krivičnu prijavu.

„Protiv načelnika Komunalne milicije je uzbunjivač takođe podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja dokumenta, to jest kartice za invalide, koju je zloupotrebljavao i koristio zarad ostvarivanja svojih ličnih interesa, između ostalog u vidu korišćenja parking mesta na osnovu kartice. Jedno od udruženja je zatražilo da dobije informacije od javnog značaja u vezi sa njegovom karticom za invalide, ali informacije nisu dostavljene u zakonskom roku. Mi u Komunalnoj miliciji ne znamo da li se to rešenje vodi na njega ili ne, a uprava je o tome ćutala“, kaže Todorovski.

On naglašava da je organizacija službe katastrofalna.

„Na ovu lošu situaciju komunalnih rešenja u gradu, na prepunjenost kontejnera i deponovanja šuta i smeća po kontejnerskim ostrvima, na sve više divljih deponija u gradu, naša služba nema odgovora i umesto da se načelnik i služba bave prevashodno tim problemima, bavimo se nekim drugim pitanjima i načelnik ne želi da radi po Zakonu, iako je ukazivano i traženi su od njega nalozi kada god bi nas slao na određene zadatke, što on nije želeo da potpisuje i ne želi da učestvuje u pravnom rešenju i postavljanju službe na noge. Ko će biti grobar Komunalne milicije, ostaje da se vidi, ali mi se čini da će to biti Goran Đorđević, jer služba ne ide u dobrom pravcu“, kaže Todorovski.

Prema njegovim rečima, postoje dva rešenja – ili da se služba zatvori ili da se postavi neko ko ispunjava sve zakonske uslove, što kako navodi, u ovom trenutku nije Goran Đorđević.

„I pored povećanog broja obolelih od kovida, što se može videti u svakom izveštaju Kriznog štaba, ne učestvujemo dovoljno u kontroli preventivnih mera, jer radimo neke poslove za koje, po Zakonu, nismo ovlašćeni. Primera radi, dežurstvo na Malčanskoj petlji, u neobezbeđenim uslovima za radnike. Dežurati na 40 stepeni, bez vozila, pomerati čunjeve i regulisati saobraćaj, gde zakonski nismo ovlašćeni, a u trenutku kada Niš pliva u đubretu i povećava se broj zaraženih. Postoje i primeri gde se građani žale na neuključivanje klime u autobusima, neredovan broj polazaka, pogotovo vikendom, zatim na druge komunalne probleme, recimo da se ulice prvog i drugog prioriteta ne peru redovno“, navodi Todorovski.

Umesto da se bave gorućim problemima u gradu, dodaje, Komunalna milicija se bavi nečime za šta često nije nadležna.

„Ovom prilikom apelujem na nadležne institucije, prema kojima smo podneli krivične i prekršajne prijave da urade svoj posao, jer će ova služba neminovno morati da se zatvori, a ko će biti odgovoran, ostaće da se vidi“, zaključuje Aleksandar Todorovski, uzbunjivač iz Komunalne milicije Grada Niša., navodi se u saopštenju Udruženja građana “Borba 018”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.