Uz pametni telefon i građani postaju posmatrači izbora

Izvor: JužneVesti.com, 31.Mar.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz pametni telefon i građani postaju posmatrači izbora

Nova aplikacija za telefone omogućava građanima da ukoliko uoče nepravilnosti na izborima to uslikaju i pošalju “Posmatračima izbora” koji će to proslediti Agenciji za borbu protiv korupcije koja jedina ima mehanizme da nepravilnosti i sankcioniše.

Deljenje flajera, uznemiravanje i plakati na zabranjenim mestima, veliki mitinzi, korišćenje službenih vozila u stranačke svrhe, negativne kampanje i sve ostalo što prati izbore, sada mogu da registruju i građani. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Bečejsko udruženje mladih (BUM) napravilo je aplikaciju koja se može naći u “Google Play” prodavnici, a uz njenu pomoć je prijavljivanje nepravilnosti na korak od svakog građanina.

Građani slikaju mesto gde su uočili nepravilnost, označavaju mesto i kasnije to šalju preko aplikacije. To je sjajan način gde mi svi postajemo saradnici Agencije za borbu protiv korupcije, jer oni sami nemaju dovoljno kapaciteta da nadgledaju sva dešavanja u kampanji - kaže Ivan Topalović iz Proaktiva, saradnik BUM-a u Nišu.

Prijavljivanje nepravilnosti je potpuno anonimno, a do sada je, kaže Topalović, puno ljudi preuzelo aplikaciju i uveliko je koristi na telefonima, laptopovima i tabletima.

Svi mi postajemo odgovorni kada je izborni proces u pitanju, a i političke partije u svima nama sada imaju nadgledače njihove izborne kampanje što bi na kraju trebalo da da pozitivne rezultate - kaže Topalović.

Iako je tek početak kampanje, Agenciji je već stiglo 600 prijava nepravilnosti izborne kampanje, a od tog broja 130 je procesuirano.

Kako su “Južne vesti” pisale, samo u Nišu su već u kampanji korišćena deca, ali i službena vozila i opštinski kombi za prevoz osoba sa invaliditetom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.