Uz fabriku na prodaju i vredna umetnička dela

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jan.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz fabriku na prodaju i vredna umetnička dela

Uz proizvodnu zgradu, mašine, automobile i kamione Niteksove fabrike u Medveđi, Agencija za privatizaciju oglasila prodaju i slika i skulpture poznatih umetnika.

Do 5. februara, kada ističe rok za predaju ponuda, znaće se da li ima zainteresovanih za kupovinu vrednih umetničkih dela koja su krasila hodnike i kancelarije nekada uspešne fabrike.

Na prodaji su se našle slike neimenovanih autora, čija je cena procenjena na 3 miliona, ali i dve statue "Prelje" Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Šakića i Antona Augustinčića čija je procenjena vrednost po 950.000 dinara.

Ukupna vrednost fabrike je procenjena na nešto preko 70 miliona dinara.

Inače, najveći deo nekadašnjeg tekstilnog giganta, fabrika u Nišu, prodat je maja 2011. godine italijanskom "Benetonu".

Skulpturu "Prelje" je hrvatski vajar izradio za nadgrobni spomenik Mite Ristića, tadašnjeg vlasnika Fabrike tekstila, koji se nalazi na niškom Starom groblju.

Nekoliko decenija kasnije je uz saglasnost porodice Ristić i Zavičajnog muzeja Antona Augustinčića izrađena replika poznate skulpture, ali uz ograničenje da ne sme biti izneta iz kruga Niteksa.

Uz Aleksandra Šakića, poznatog niškog slikara i vajara, ime Antona Augustinčića bi Nišlijama trebalo da bude poznato i po jednom od simbola grada.

Svetski poznati zagrebački vajar je autor "Spomenika oslobodiocima" u centru Niša.

Inače, malo se zna da se ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku nalazi još jedna Augustinčićeva skluptura "Mir", spomenik veoma sličan niškom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.