Izvor: JUGpress.com, 04.Feb.2022, 20:59

Usvojeni izborni zakoni

BEOGRAD

Skupština Srbije usvojila je danas set izbornih zakona čija bi primena trebalo da unapredi kvalitet predstojećih izbornih procesa.

Poslanici su usvojili Zakon o izboru predsednika Republike kojim se propisuje „da se redosled kandidata na listi kandidata za izbor predsednika Republike utvrđuje žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata“.

Usvojen je i Zakon o izboru narodnih poslanika kojim se propisuje da birač potpisom može da podrži >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << samo jednu izbornu listu.

Zakonom o izboru narodnih poslanika ne menjaju se suštinski aspekti izbora za poslanike, pa se, pored ostalog, zadržava izborni cenzus od tri odsto.

Za podnošenje izborne liste i dalјe će biti potrebno 10.000 overenih izjava birača, ali će se uz izbornu listu dostavlјati znatno manje prateće dokumentacije za kandidate za poslanike.

Novina u Zakonu je olakšano kandidovanje za političke stranke nacionalnih manjina.

Zakonskim rešenjem se smanjuje broj potrebnih izjava birača za proglašenje manjinske izborne liste, sa 10.000 na 5.000 izjava.

Ubuduće će rok za podnošenje izbornih lista “isticati 20 dana pre dana glasanja”.

Poslanici su usvojili i Zakon o lokalnim izborima kojim se “uspostavlјa raspon broja članova izborne komisije u zavisnosti od broja birača u jedinici lokalne samouprave”.

Zakon predviđa četiri grupe jedinica lokalne samouprave – do 50.000, 100.000, 500.000 i preko 500. 000 birača i utvrđuje sastav izborne komisije na sedam, devet, 11 ili 13 članova i zamenika članova.

Lokalni izbori se mogu raspisati najranije 120, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata skupštine kojoj ističe mandat.

Poslanici su usvojili i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kojim je propisano da se sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje u visini od 40 odsto raspoređuju u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista, dok se preostalih 60 odsto dodeljuje podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate srazmerno broju osvojenih mandata. 

Skupština Srbije usvojila je i izmenu Zakona o sprečavanju korupcije  kojom je precizirano na koje se javne funkcionere ne odnosi propisana dužnost predočavanja sagovornicima i javnosti, svojstva u kojem javni funkcioner istupa.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je ranije da bi ministar koji se nalazi u kampanji morao posebno u svom obraćanju da naglasi da li govori kao ministar ili kao predstavnik političke organizacije, stranke.

Prema njenim rečima, iz ove obaveze su izuzeti narodni poslanici, direktno birani funkcioneri, narodni poslanici u republičkom parlamentu, poslanici u pokrajinskom parlamentu i odbornici u lokalnim skupštinama.

„Osim ove tri kategorije neposredno izabranih lica, svi ostali će morati nedvosmisleno da predoče, žargonski rečeno, iz kojih cipela govore, sa koje pozicije i to se odnosi i na predsednika Republike“, rekla je Obradović.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o vanparničnom postupku, koja se odnosi na izborno pravo lica delimično lišenih poslovne sposobosti.

„Lice koje se delimično lišava poslovne sposobnosti moraće da ima posebnu potvrdu na osnovu rezultata medicinskog veštačenja da li je sposobno da vrši izborno pravo“, rekla je ona.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.