Uspon na vrhove Gramade za sve zainteresovane planinare

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jun.2023, 18:10

Uspon na vrhove Gramade za sve zainteresovane planinare

Ljubitelji planinarenja imaće prilike da učestvuju u subotu, 8. jula u tradicionalnoj međunarodnoj akciji Planinarskog saveza Srbije u osvajanju vrhova planine Gramada, Mali i Veliki Vrtop, koji se nalaze na 1685 i 1721 metara nadmorske visine. Prijave učesnika su u toku.

Međunarodni uspon “Vlasina 2023” organizuje se 11. put, od 2013. godine, po konceptu da se na svake dve godine menja odredište za planinare, koji imaju prilike da posete planine Čemernik i Gramada. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Planina Gramada nalazi se severoistočno od Vlasinskog jezera, kažu organizatori i dodaju da je poznata po livadama i pašnjacima na kojima raste vlasinska borovnica, divlje jagodine i maline, kao i različite vrste lekovitog bilja.

Obeležena staza uspona na Gramadu, polazi od skretanja za selo Polom sa magistralnog puta Vlasina – Crna Trava – Vlasotince – Leskovac. Staza vodi najpre do vrha Mali Vrtop, sa koga se izvanredno vidi Vlasinsko jezero i okolne planine Čemernik, Ostrozub, Vardenik i Milevska planina - najavljuju organizatori.

Sa Malog Vrtopa silazi se na prevoj i uz blagi uspon stiže do drugog vrha planine, odakle se, kažu organizatori, mogu videti dominantna planina Ruj, planina Rudina, kao i oblast Znepole i Jarlovsko jezero u Bugarskoj.

Zainteresovani za učešće na međunarodni akciji “Vlasina 2023” svoje učešće trebalo bi prijaviti kod domaćina uspona Skijaško-planinarskog kluba “Vlasina” iz Surdulice, odakle kažu da će za sve učesnike biti organizovan besplatan ručak i biti podeljene zahvalnice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.