Uspeli sami da naprave park u Donjem Barbešu i kupe reflektor, ali ne i da dobiju priključak od nadležnih

Izvor: JužneVesti.com, 24.Nov.2022, 17:59

Uspeli sami da naprave park u Donjem Barbešu i kupe reflektor, ali ne i da dobiju priključak od nadležnih

Meštani sela Donji Barbeš kod Gažinog Hana već skoro godinu i po dana uživaju u parku koji su sami uredili, ali samo danju. Da će ovaj park dobiti osvetljenje dobijaju obećanja, kažu, od samog renoviranja. Meštanin Milan Stevanović kaže da su sami kupili reflektor i uputili molbu Opštini Gadžin Han za priključenje ali v. d. direktora nadležne direkcije Saša Tasković da je zahtev u nadležnosti Elektrodistribucije.

Obnovom krsta na sabornom mestu u centru sela Donji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Barbeš, zahvaljujući entuzijazmu meštana, nastavio se niz lepih stvari. Park sa molbilijarom za najmlađe, letnjikovac, teren za basket i mali fudbal meštani su samoinicijativno obnovili kako bi oživeli svoj kraj i podstakli mlade da se vrate na selo. Meštanin Milan Stevanović kaže da je od tada ovo mesto postalo centar druženja i zabave svih generacija.

Stevanović kaže tokom dana kod letnjikovca ljudi dočekuju poštara i narodnu kuhinju koja dostavlja obroke ugroženima dok se deca okupljaju na igralištu. Sa prvim mrakom, ovo mesto postaje pusto jer već godinu dana ne mogu da dobiju osvetljenje za ovaj park.

Vodeći se primerima iz drugih sela, mi smo zatražili od Opštine da nam pomogne i osvetli ovaj prostor. Dobili smo jedan reflektor od sveštenika jereja Dušana Jankovića, a jedan smo kupili. Poslali smo molbe, išli u Opštinu, ali celo leto je prošlo i mi nismo mogli tu da provodimo vreme uveče - kaže Stevanović.

Mrak uveče, svetlo nikako da stigne; Foto: Milan Stevanović

Odnedavno Donji Barbeš ima fudbalski klub, a ove godine zvanično su krenuli sa takmičenjem. Utakmice igraju u susednom selu jer nemaju teren za veliki fudbal. Na igrališu se nalazi teren za mali fudbal gde treniriaju pa bi, smatra Stevanović, osvetljenje značilo i novoformiranom klubu.

Na istom mestu nalazi se i zadružni dom koji je godinama nefunkcionalan i takođe neosvetljen. Meštani kažu da dom ima problema sa pravno-imovinskim odnosima pa ne može legalno da se priključi struja ali ipak pred svake izbore dom dobija struju.

Pred svake izbore je najbitnije da se obezbedi priključak struje u domu gde postoji jedina prostorija koja je funkcionalna za održavanje izbora. Nakon završetka glasanja struja se isključuje, te se na privilegiju korišćenja struje u ovom objektu čeka do narednih izbora, i tako u nedogled - ističe Milan Stevanović.

Iz opštine Gadžin Han upoznati su sa aktivnostima i problemima meštana sela Donji Barbeš. V.d direktor Direkcije za izgradnju i komunalne delatnosti opštine Gadžin Han Saša Tasković kaže da nema tehničkih mogućnosti za osvetljenje igrališta.

Oni zahtevaju da se reflektor priključi na trafostanici ali to je u nadležnosti Elektrodistribucije i mi smo ih uputili da se jave njima. Mi ne upravljamo tim objektima, bavimo se održavanjem javne rasvete. Ako dobijemo saglasnost Elektrodistribucije za priključak mi ćemo to i da uradimo, to je najmanji problem - objašnjava Tasković.

Meštani Donjeg Barbeša se nadaju da će uskoro biti rešen njihov problem, pre svega zbog mladih. Plaše se da će selo nastaviti da se gasi i i da, kako kažu, “ne samo da neće imati ko da izlazi na te izbore zbog kojih se priključuje struja, nego neće imati ni ko da ugasi svetlo u domu po završetku istih”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.