Izvor: JUGpress.com, 06.Mar.2024, 20:26

Uručeno još 49 ugovora za energetsku sanaciju kuća i stanova

VLASOTINCE

Danas su građanima, koji su učestvovali na konkursu raspisanom protekle godine, a rok produžen do kraja januara, uručeni ugovori za energetsku sanaciju svojih porodičnih kuća i stanova, a u okviru Projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane“. Građanima su stavljena na raspolaganju 24 miliona dinara, koja su obezbedili opština Vlasotince i Ministarstvo rudarstva i energetike, još toliko novaca obezbedili su sami građani čije su prijave ispunjavale >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uslove konkursa. Tokom proteklog meseca dodeljeni su ugovori za 82 domaćinstva, a danas je građanima uručeno još 49 ugovora.

Treću godinu za redom dodeljujemo ugovore onim našim građanima koji su u mogućnosti da iskoriste podršku države i lokalne samouprave i unapredili energetsku efikasnost svojih domova. Svi smo svesni činjenice koliko energija utiče na naše živote, te stoga važno da je koristimo na najefikasniji način. Naša opština je ovu akciju pokrenula među prvim lokalnim samouprava kada ju je država pokrenula. Od tada, smo zajedno uložili više od 90 miliona dinara u ovaj program. To je značajna suma novca koju svi zajedno ulažemo da bi smo uštedeli energiju i čuvali životnu SREDINU – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović, obraćajući se prisutnim građanima.

Podsećanja radi Program „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, koji naša država realizuje sa Svetskom bankom trajaće do 2027. godine. U prethodne tri godine u ovaj program učestvovalo je 310 domaćinstava sa područja vlasotinačke opštine.

Prisutnima se obratio i član Opštinskog veća zadužen za lokalni ekonomski razvoj, urbanizam i prostorno planiranje, komunalne delatnosti, saobraćaj i infrastrukturu Miloš Mitrović, istakavši da će ove godine kroz ovaj program 131 porodica unaprediti energetsku efikasnost svojih kuća i stanova.

Najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, bilo je za zamenu spoljne stolarije – 101 prijava od ukupno 131 bila je za ovu meru. Na drugom mestu je broj prijava za zamenu kotlova i toplotnih pumpi – 19 prijava, na trećem mestu po interesovanju su prijave za sve ostale mere. Pojedina domaćinstva konkurisala su za dve i više mera. Ove godine novina je ta što su se subvencije kretale od 50 do 65 posto vrednosti investicije, odnosno do određenog novčanog iznosa – rekao je novopostavljeni većnik Miloš Mitrović. Pored građana danas su ugovori uručeni i budućim izvođačima radova. (kraj) VS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.