Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2023, 22:17

Upoznajmo lica čegarskih junaka

NIŠ

 Ćele-kula kao jedan od najistaknutijih simbola osmanske vladavine u Srbiji služi kao važno nasleđe srpskog nacionalnog identiteta. Ona je simbol borbe za nezavisnost Srbije od Osmanskog carstva i spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da se za 214 godina njenog postojanja, niko nije bavio detaljnom i naučnom analizom lobanja junaka uzidanih u nju, želimo da budemo inicijatori prvog takvog poduhvata u istoriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << navode iz Društva za akademski razvoj koje je pokrenulo projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka Čegarske bitke u Ćele-kuli.  Ideju su pokrenuli dr Nataša Šarkić, fizički antropolog i Milan Simonović, politikolog. Projekat „Za novo lice Ćele-kule“ vodi udruženje Društvo za akademski razvoj iz Beograda, a podržan je od strane Narodnog muzeja u Nišu. Digitalnu facijalnu rekonstrukciju uradiće Fabio Kavali, doktor radiologije na Medicinskom fakultetu u Trstu.

                      „ Projekat „Novo lice Ćele-kule“ ima za cilj sprovodjenje antropološke analize i facialne rekonstrukcije lobanja uzidanih u kulu. Finalni “proizvod” biće digitalni model Ćele-kule sa veoma precizno rekonstruisanim licima junaka Čegarske bitke“, kaže Nataša Šarkić, fizički antropolog.

                          Projekat je izuzetno značajan iz više razloga, dodaje ona.

                       „ Ovo će biti prva antropološka analiza ikad radjena na Ćele-kuli, što predstavlja fantastičnu priliku da proširimo naša znanja o životu onih koji su učestvovali i poginuli u Čegarskoj bici, da saznamo od kakvih su bolesti bolovali, kako živeli, koliko su godina imali u trenutku smrti, kao i da analiziramo povrede na lobanjama nastale u ovom, ili nekom prethodnom, oružanom sukobu. A sa druge strane, tehnika facijalne rekonstrukcije, koja se bazira na dodavanju mekih tkiva na osnovni model lobanje automatskim proračunom najtačnije verzije, će nam pomoći da “vratimo lica” ovim junacima i da ova kula od lobanja, koja za mnoge predstavlja surov i odbojan podsetnik naše prolaznosti,  „oživi“ i dobije topliji i humaniji izgled“, ističe Nataša Šarkić.

                           Junaci Čegarske bitke zaslužili su da se upoznamo detaljnije sa njihovim životnim navikama, kao i njihovim izgledom i da te naučne činjenice ostavimo u amanet novim generacijama. Takođe, budući da je Ćele-kula jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji, koju obiđe oko 30-50 hiljada ljudi godišnje, smatramo da će obogaćivanje postavke rezultatima našeg poduhvata privući još veći broj ljudi, što je od velikog značaja kako za Niš i okolinu, tako i za čitavu zemlju.“, poručuju pokretači ovog projekta  ističući da  će 3D digitalizacija omogućiti prezentaciju Ćele-kule u muzejima i galerijama širom sveta.

                         Tehnika facijalne rekonstrukcije se koristi već 15 godina za forenzičko prepoznavanje, dajući veoma pouzdane rezultate, što govori o njenoj verodostojnosti i širokoj primeni.

                          „Važno je napomenuti da je u pitanju je potpuno neinvazivna metoda, pri kojoj nijedna lobanja, niti bilo koji deo kule, neće biti oštećen“, naglašava naša sagovornica i dodaje:

                          „Iako je veći deo sredstava obezbedjen u pitanju je veoma skup projekat za koji nam nedostaje još 7000 evra, pa smo odlučili da se obratimo našim sunarodnicima za pomoć. Svaka, i najmanja, donacija je dobrodošla“.

                           Za antropološku obradu osteološkog materijala, facijalnu rekonstrukciju lobanja uzidanih u Ćele-kulu i digitalizaciju i digitalnu rekonstrukcija Ćele-kule, planiranu krajem septembra 2023. godine, neophodno je prikupiti 870.000 dinara.

                        Donirajte i pomozite da se prvi poduhvat upoznavanja sa licima junaka Čegarske bitke ostvari, poziv je pokretačka projekta. Donacije se mogu uplatiti na žiro račun 325-9500600051382-37, Društvo za akademski razvoj, ili putem platforme:donacije.rs/projekat/novo-lice-cele.kule.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.