Izvor: JUGpress.com, 13.Jun.2023, 22:32

Univerzitet u Nišu bogatiji za 64 doktora nauka

NIŠ

Univerzitet u Nišu je postao bogatiji za još 64 doktora nauka koje je u najviše naučno zvanje promovisao rektor ove visokoškolske ustanove profesor dr Dragan Antić a svečanoj promociji su osim doktoranata prisustvovali njihovi mentori i dekani fakultata kao i članovi porodica. Zvanje doktora dobili su kandidati sa devet fakulteta u sastavu Univerziteta u Nišu.

                    „Kandidati za doktore nauka ostvarili su ozbiljne naučne rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prpoznatljive na globalnom nivou i publikovali svoje naučne rezultate u ozbiljnim časopisima širom sveta. Njihova upornost, predan rad i posvećenost  naučno-istraživačkom radu dali su dobre rezultate koji će danas biti krunisani novim zvanjima. Neki od njih će ostati da predaju na fakultetima u Nišu ali i na univerzitetima u Srbiji ili  van Srbije“, kazao je rektor Univerziteta u Nišu, profesor dr Dragan Antić.

                  On je dodao  da je Univerzitet u Nišu posvećen naučno-istraživačkom radu i obrazovanju studenata, vodi računa da se zaposleni na fakultetima, nastavnici i naučni radnici,  bave kvalitetnim naučnim radom koji se prepoznaje i u svetu. Takav način rada je i podstrek za mnoge mlade akademce da naprave korak dalje nakon osnovnih akademskih studija, nastave da se bave  naukom i istraživanjima i stignu do zvanja doktora nauka.

               Za zvanje doktora nauka promovisan je i  Dušan Aleksić, docent na Departmanu za kominukologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Tema njegovog doktorata bila je izveštavanje lista Politika tokom prvog  Balkanskog rata.

               „Već sam angažovan na Filozofskom fakultetu kao asistent na Departmanu za  komunikologiju i novinarstvo, doktorske studije sam upisao 2014.godine i sedam godina sam radio na doktorskoj disertaciji. To je bio dug put ali ja sam ga izabrao. Nauka je nešto gde sam se pronašao i sada radim posao za koji sam se školovao i koji vilim a nadam se  da ću u tom poslu pružiti svoj maksimum. Svakako da ovo nije  maksimum u mojoj karijeri i postoje planovi za budućnost. Uvek sebi treba postavljati nove ciljeve  i ići napred. Očekuju me napredovanja u zvanju na fakultetu, ali pored toga  cilj svakog od nas koji se bavi naukom treba da bude neki konkretan doprinos društvu i trudim se da kroz svoja istraživanja to dam. Ukoliko bar neko uspe da razvije kritičko mišljenje i duh ili da bar  iz drugačije perspektive sagleda neke stvari, znaću da sam uspeo u tome“, ističe Dušan Aleksić.

                 Dodaje da je odricanje na ovom putu neminovno.

             „Ovo je posao koji ne  može da se radi ako to ne volite. Spojio sam svoju ljubav prema nauci i ljubav prema medijima i doktorirao sam upravo u oblasti studija medija. Sve je trajalo sedam godina i za to vreme je bilo mnogo preispitivanja, odricanja, sunji, pitanja, ali motiv da nešto radite jer volite uvek vas vuče napred ka cilju koji ste postavili“, zaključuje Dušan Aleksić.

                 Ivan Milić  je doktorirao na Medicinskom  fakultetu, odsek stomatologija. Bavio se pronalaženjem novih metoda u lečenju paradontopatije kao hronične  bolesti.

                 „Konkretno sam se bavio ispitivanjem probiotika, loklane primene probiotika kao i aktivnog medicinskog kiseonika, lokalna primena, što je pokazalo odlične rezultate u odnosu na standardnu terapiju koja se do sada primenjivala tako da se smatra na osnovu celog istraživanja ova metoda može biti dodatna terapija. Istraživanje je trajalo sedam, osam godina, a u samom istraživanju  učestvovalo je 160 pacijenata. I dalje planiram da se bavim i videćmo u kom će se smeru to dalje razvijati“, kaže Ivan Milić.

                   Među 64 kandidata koji su promovisani u doktore nauka nalazio se i dr Marko Zlatanović koji radi na Očnoj klinici UKC Niš. Tema njegovog rada bila je stanje kapilarne mreže unutar žute mrlje kod pacijenata sa dejabetesom.

                   „Moje usko interesovanje je hirurgija kod dijabetičara i ošnog dna kod dijabetičara i time se bavi unazad desetak godina, i sama tema doktorskog rada odnosila se na to. Planovi za dalji rad su vezani za UKC Niš, za Očnu kliniku i pacijente. I sama  tema je bila u korist naših pacijenata i da li možemo da im pomognemo pre nego što nastanu problemi. Ambicija sa kojom  započnemo studije mora da nas drži do kraja i ne sme da spada kako vreme prolazi“, poruka je Marka Zlatanovića svim maldim ljudima koji žele da se bave naukom i da daju svoj doprinos njenom razvoju u oblastima kojima se bave. (kraj) VS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.