Izvor: JUGpress.com, 04.Maj.2023, 21:04

Unija sindikata prosvetnih radnika sutra u niškim školama obustavlja nastavu

NIŠ

  Obustavu rada u školama Vladan Ćirić ne definiše kao protest jer smatra da u ovom trenutku nije vreme za to, ali ističe da će se dalje odluke koje budu doneli odnose na prevenciju nasilja u školama.

                        „Ovo što se dogodilo u Beogradu nije problem samo škola i profesora i u rešavanju problema moraju svi da se uključe i moramo da budemo jedinstveni u tome. Profesorima moraju da se pridruže i  policija, zdravstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << celo društvo. Izmene i dopune zakona koje se odnose na prosvetu ne mogu više da budu samo pro forme i gotovo kozmetičke jer to ne vodi rešenju. Mnogo godina smo razgovarali sa decom, posećivali predavanja, odlazili na radionice a rezultat se ne vidi. Čini mi se da smo tako samo izgubili više na vremenu dok je problem rastao“, kazao je Vladan Ćirić.

                        Ćirić smatra da zakon kojim se reguliše nasilje u školama mora da bude mnogo oštriji kako za decu tako i za roditelje jer, kako je kazao „mi smo narod koji samo reguje kada ga kaznite i tek tada počne da poštuje red“.

                         Prema njegovim rečima u školama već dugo vremena nastavnici nisu autoritet a čini mu se da su to izgubili i sami roditelji. Zato je potrebno da se ceo sistem ozbiljnije bavi ovim problemom.

                          Dodaje da i roditelji sve ređe razgovaraju sa profesorima, da pitaju za svoju decu, da zajendičkim snagama dođu do rešenja ako postoji neki problem.

                        „Niko u školi ne maltertira decu, ali su prosvetni radnici pretrpani formalnostima i malo im vremena ostaje za đake i za njihove probleme. Šta na kraju dobijemo, decu koja su nam formalno nepismena ali koja su spremna da prihvate sve ono što je loše,  ali ne i rad, red i disciplinu, a kada odu na taj isti zapad poštuju sve zakone“, kaže Ćirić.

                         Ćirić je istako da je moralo da se reaguje onog trenutka kada je profesorki izmaknuta stolica u Trsteniku. Taj događaj po njegovim rečima nije rešen i šta se dogodilo – tragedija, kazao je Ćirić.

                         „ Deci je sada sve dozvoljeno, a ona koriste situaciju i rade na žalost ono najgore“, kazao je Ćirić.

                           U Beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ je ubijen radnik obezbeđenja i osmoro dece. Usmrtio ih je učenik šestog razreda iz te iste škole. Još šestoro učenika i nastavnica su povređeni. (kraj) VP/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.