Izvor: JUGpress.com, 11.Jun.2023, 16:11

Umesto kombinovanog test iz izabranog predmeta, menja se i bodovanje

NIŠ

Učenici osmog razreda osnovnih škola  uveliko se pripremaju za završni ispit koji počinje 21. juna polaganjem testa iz  srpskog, odnosno maternjeg jezika. Do konačne provere znanja stečenog u osnovnim školama ostalo im je još desetak dana. Drugog dana završnog ispita,  22. juna  osmaci polažu matematiku, a završava se 23.juna testom iz izabranog predmeta. Ovogodišnji završni ispit se razlikuje od dosadašnjih po tome što je treći, kombinovani test koji je sastavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od pitanja od pet predmeta, zamenjen testom iz izabranog predmeta, a učenici su mogli da biraju da li će polagati hemiju, fiziku, biologiju, geografiju ili istoriju. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 28.juna.

                    Gotovo sve osnovne škole organizovale su pripremnu nastavu za male maturante koja se i sada odvija u školama mada je školska godina završena 6.juna. Sa pripremama se, kažu direktori škola, počelo znatno ranije, ali je nakon probnog završnog ispita koji je održan marta učenicima donekle olakšano učenje.

                   Da se lakše pripreme za završni ispit pomoći će im i Zbirke zadataka koje se od 23.janura nalaze u prodiji.  Svaka zbirka ima po 450 zadataka. Jednu zbirku čine pitanja iz srpskog  jezika i književnosti, drugu iz matematike, dok su u trećoj objedinjeni zadaci iz pet izbornih predmeta, biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

                     Učenici osmog razreda su se do 31.decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 posto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je zaokružilo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

                     Osmaci su 24. i 25. marta u matičnim osnovnim školama imali i probni završni ispit.

                    „Probni ispit je bio prilika da osmaci provere znanje iz predmeta koji će polagati na završnom ispitu, ali i da nastavnici vide u kojim oblastima gradiva se teže snalaze tako da se više posvete tom delu. Osim toga, proba završnog ispita je njegova potpuna simulacija što će svakako umanjiti tremu kod učenika, a lakše će se snaći i oko tehničkog dela ispita, odnosno ispisivanja šifri i drugih zahteva“, objasnila je nakon probnog završnog ispita direktorka OŠ „Radoje Domanović“ Dušica Tričković.

                     S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.