Izvor: JUGpress.com, 17.Nov.2022, 12:30

Udruženje žena Etno čarolija: Njihove aktivnosti stvaraju bolje društvo

NIŠ

   Beogradska otvorena škola  dodelila je, četvrtu godinu zaredom, nagrade najboljim pokretačima promena u tekućoj godini, među kojima je i Udruženje žena Etno čarolija Prva Kutina za obnovu Doma kulture u selu i mobilizaciju građana organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u 2022. u kategoriji Sinergijom do uspeha.

    Ovo priznanje dodeljuje se građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sugrađana, doprinoseći razvoju lokalne zajednice, unapređenju pristupa socijalnim uslugama, kulturnom sadržaju, zdravijoj životnoj sredini. Kao i do sada, nagrada je dodeljena u četiri poznate kategorije, a od ove godine uvedena je i kategorija Sinergijom do uspeha, u okviru koje nagradu dobijaju organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici.

    „Nakon proslogodisnje nagrade za Lidere drustvene odgovornosti, sada stepenik više i prepoznavanje Etno čarolije kao Pokretača promena, dokaz je da idemo u dobrom pravcu. Nam je ova nagrada dodatna motivacija da se zalažemo za razvoj našeg sela i aktivaciju omladine više i bolje“, kažu u ovom Udruženju.

    Nekada je Dom kulture u Prvoj Kutini nadomak Niša bio mesto okupljanja i bogatog, raznolikog sadržaja. Sećaju se meštani, ali i mnogobrojni gosti da su se ovde organizovale kulturno-umetničke manifestacije, gledali filmovi u velikoj sali, organizovali koncerti, nastupali i publiku zabavljali između ostalih Toma Zdravković i Silvana Armenulić. Tokom vremena situacija se promenila.  Dom kulture je vremenom zapušten i ostao je u jako lošem stanju, sve do trenutka kada su proaktivne žene iz udruženja „Etno čarolija“ rešile da se angažuju i ponovo  Domu kulture vrate prvobitni sjaj dopunjen novim sadržajima. Motivisane, energične i preduzimljive žene iz ovog udruženja sklopile su ugovor sa Gradom o zakupu prostora, krenule korak po korak da sređuju Dom i prikupljaju sredstva za sanaciju i adaptaciju. U septembru 2021. udruženje je dobilo podršku i na konkursu Lokalne fondacije Niš, za uređenje prostora.

     „Aktivizam, zalaganje i borbenost žena iz Prve kutine pokazuju koliko je važno zajedništvo u lokalnoj zajednici, posvećenost ideji da se uredi i ulepša mesto u kojem živite i stvarate. Zato ni podrška LFN nije izostala“, kažu u Lokalnoj fondaciji Niš.

     Početkom 2022. godine, svečano je otvoren rekonstruisan Dom kulture, uz prateći program, zabavu i okupljanje meštana, saradnika, prijatelja „Etno čarolije“ koja aktivno radi i realizuje različite aktivnosti u svojoj zajednici.

   Žene iz udruženja su se okupile sa idejom da u Domu urede etno muzej, biblioteku, mini teretanu, dečiju igraonicu. Uređen prostor moći će sada i ubuduće da se koristi za izložbe, predstave, takmičenja, ali i da bude mesto okupljanja i centar svih dešavanja u Prvoj Kutini, gde će mladi, kao i pripadnici drugih generacija moći da u adekvatnim uslovima provode slobodno vreme.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Njihove aktivnosti stvaraju bolje društvo: Dodeljene godišnje nagrade za pokretače promena 2022.

Izvor: B92, 18.Nov.2022, 11:46

Beogradska otvorena škola (BOŠ) dodelila je, četvrtu godinu zaredom, nagrade najboljim pokretačima promena u tekućoj godini. Ovo priznanje dodeljuje se građanima, organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama koji svojim zalaganjem utiču na živote sugrađana, doprinoseći razvoju lokalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.