Udruženja građana “Glas” iz Bosilegrada o otvaranju izložbe u Briselu

Izvor: JUGpress.com, 26.Feb.2018, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja građana “Glas” iz Bosilegrada o otvaranju izložbe u Briselu

Udruženje „GLAS“ iz  Bosilegrada  u partnerstvu sa Bugarskim evroposlanikom g-n Anrejem Kovačevim, organizuje  ovaj kulturni događaj u srcu Evrope, u Evropskom Parlamentu (zgrada PHS  2 sprat “Mezzanin YEHUDI MEHUDIN“), povodom jubilarnog XXV  Međunarodnog dečijeg uskršnjeg festivala“- Bosilegrad 2018, koji će se ove godine provesti od 02 do 10 aprila.

„Sa ogromnom zahvalnošću, zadovoljstvom i čašću ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da otvorimo i predstavimo izložbu „Bosilegrad nekad i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival“ u Evropskom Parlamentu u Briselu.  Uz prigodan program, izložbom će mo upoznati širu javnost sa prošlošću i sadašnjošću Bosilegrada, duhovnošću, tradicijom i običajima, sa životom i delima poznatih bosilegrađana Emanuilom Popdimitrovim i Jordanom Zaharievim, sa geografskim položajem i turističkim potencijalima sa kojima raspolaže opština Bosilegrad“, rekao nam je Aleksandar Dimitrov, presednik Udruženja „GLAS“.

Posebna pažnja je posvećena Međunarodnom dečijem Uskršnjem festivalu.

Već dvadeset i četri godine,  Dečji uskršnji festival pretvara Bosilegrad u balkanski centar dečje radosti i negovanja kulture zajedništva i interkulturalnog dijaloga kroz igru i raznovrsne tradicionalne i savremene kulturne aktivnosti.

U početku Festival je trajao jedan dan. Danas traje sedam dana. Od spontane dečje igre i takmičenja male grupe dece na otvorenom u centralnim ulicama grada, broj učesnika, i dece i odraslih, iz godine u godinu raste, a festivalski program postaje kulturni događaj, svečanost – interakcija negovanja tradicionalnih običaja i vrednosti u uslovima i potrebama savremenog života.

U programu Festivala učestvuje preko 700 dece – iz Bosilegrada, okolnih mesta, regiona i drugih gradova Srbije, kao i Makedonije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Grčke, Rumunije, Albanije, Mađarske .  Deca različitih nacionalnosti prenose vrednosti i lepote tradicije svojih naroda i šalju poruke od značaja za zajednički život na ovim prostorima. Ovaj Festival je od izuzetne važnosti za Bosilegrad i širi region, gde žive pretežno pripadnici bugarske nacionalne manjine, pritom  je Bosilegrad postao skoro zaboravljeni grad  i jedna od najnerazvijenijih opština na teritoriji Srbije.

Od posebnog je značaja priznanje koje je dobijeno u maju 2015. od strane Evropske komisije preko Evropske Asocijacije Festivala (EFA) tada je  Međunarodni dečji uskršnji festival u Bosilegradu izabran u  dvadeset najznačajnijih festivala Srbije, te  je dobio znak kvaliteta – EFFE Label za 2015. i 2016. godinu. Dečji uskršnji festival u Bosilegradu dobio je  ovo priznanje zbog značaja za svoje okruženje, zbog dugogodišnjeg kontinuiranog rada i održavanje ovog festivala, zbog negovanja jedinstvene tradicije koja oživljava i koja je od posebne vrednosti za Bosilegrad i celu regiju, za suživot na ovim prostorima  i očuvanja kulture i tadicije bugara u Srbiji .

Pre dve  godine od strane NS Bugarske nacionalne manjine Uskršnji festival  proglašen za manifestaciju od izuzetne važnosti za bugare u Srbiji.

Prošle godine je Uskršnji festival svečano otvorio premijer  R.  Bugarske, g-n Gerdžikov i ministar spoljnih poslova i vicepremijer  R.  Srbije, g-n Dačić.

Tradicija se nastavlja i sa novim elanom kreira se program za jubilarnu 2018 godinu koji će na nov način postaviti u interakciji tradiciju i savremenost, spoj kultura i običaja stvaranjem podsticajnog okruženja kroz različite oblike kulturnog i umetničkog stvaralašta uz brojne učesnike i još veći broj publike, posebno najmlađe.  Organizatori festivala kažu da se za jubilej priprema specijalno bogat i zanimljiv kulturno-umetnički program, koji će biti objavljen sredinom marta meseca.

Centralni događaj Festivala je tradicionalno takmičenje u tri različite kategorije: Najjače, Najoriginalnije i Najlepše Uskršnje jaje. Takmičenje se održava na otvorenom prostoru u školskom dvorištu. Poseban segment programa su tematske izložbe u foajeu Kulturnog centra, kao i u novom stalnom izložbenom prostoru Osnovne škole. Zatim, koncertni program obuhvata koncerte folklora i etno stvaralaštva i plesne performanse. Tokom Festivala organizuju se i stvaralačke radionice za decu i mlade koje nude aktivno učestvovanje u različitim vrstama tradicionalnih i savremenih vrsta umetničkog izraza.

Posebna pažnja posvećuje se revitalizaciji tradicionalnih igara.  Periodično se organizuju likovne kolonije, radionice, pozorišne predstave,performansi i druge obrazovno-zabavne aktivnosti za decu.

Sve ove aktivnost se realizuju zahvaljujući velikom broju volontera   dece i mladih, uz punu saradnju lokalne zajednice i  institucija kulture i obrazovanja, kao i stručne i umetničke podrške pojedinaca, sponzora i prijatelja Festivala.

Ovom izložbom  skrenemo pažnju da i male sredine poput Bosilegrada, udaljene na stotine kilometara od glavnih dešavanja, postoje i predano čuvaju svoje običaje, tradiciju i kulturu.

           Međunarodni dečiji uskršnji festival u Bosilegradu predstavlja dobar primer kako jedna spontana inicijativa iz daleke 1994 god. zahvaljujući ljubavi, entuzijazmu i predanosti može da preraste u događaj od nacionalnog značaj

Više informacija o Udruženju GLAS, samom festivalu, i Bosilegradu možete naći na našem sajtu: www.festival-bosilegrad.info,i na:www.facebook.com/ngoglas .

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.