Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2021, 20:40

Udruženja: Izmene Krivičnog zakona zahtevaju otvorenu i sveobuhvatnu raspravu

BEOGRAD

Media Freedom Rapid Response (MFRR), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Komitet pravnika za ljudska prava u Srbiji (YUCOM) izražavaju zabrinutost zbog ograničenog vremena i prostora za otvorenu debatu o različitim predloženim amandmanima na Krivični zakonik predložen od strane Ministarstva pravde Srbije. Iako su amandmani predloženi s dobrom namerom, problematični su iz perspektive slobode izražavanja. Zbog toga, oganizacije civilnog društva pozivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na šire i otvorene konsultacije koje na sveobuhvatan način integrišu implikacije izmena na ostvarivanje ljudskih prava u Srbiji.

Svesni smo da se novinari u Srbiji suočavaju sa brojnim pretnjama po svoju fizičku bezbednost i često su meta uznemiravanja zbog svog rada. U poslednje vreme najveći broj uznenimaravnja se odvija onlajn, posebno na platformama društvenih medija, i utiču na aktivnosti novinara i nezavisnih medija u Srbiji. Nedostatak i nekonzistentan pristup u istragama ovih slučajeva svakako mora biti adresiran, ali rešenja predložena u izmenama i dopunama Krivičnog zakona zahtevaju dalju i otvorenu diskusiju u cilju sprečavanja negativnih implikacija na slobodu izražavanja novinara i drugih pojedinaca koji učestvuju u javnoj raspravi u Srbiji.

Predloženi amandmani su izuzetno široki, zasnovani na problematičnim konceptima, uključujući kažnjavanje izražavanja mišljenja i krivične sankcije za „uvredu” i slične pojmove, a što u krajnjoj liniji može dovesti do sankcija protiv novinara.

MFRR podržava poziv civilnog društva u Srbiji upućen Ministarstvu pravde da dalje produži javne konsultacije i omogući dublju diskusiju o različitim merama i mehanizmima koji mogu efikasno da unaprede bezbednost novinara uz poštovanje međunarodnih standarda slobode izražavanja.

Ministarstvo pravde otvorilo je prve dvadesetodnevne konsultacije u oktobru i  na zahtev civilnog društvo produžilo drugi period konsultacija u novembru, koje su zatvorene juče 2. decembra 2021. godine. Međutim, ovaj vremenski okvir i očigledna potreba da se ubrza konsenzus oko predloženih amandmana, omeli su sveobuhvatnu diskusiju o osnovnim pitanjima kako o bezbednosti novinara, tako i promena u Krivičnom zakoniku.

MFRR, NUNS i YUCOM pozivaju Ministarstvo pravde da uzme u obzir ove nedoumice i omogući sveobuhvatnije i adekvatnije konsultacije, kako bi se omogućila široka diskusija među svim zainteresovanim stranama. Na kraju, potpisnici ove izjave preporučuju da se ove izmene i dopune ispitaju i ocene u okviru redovnog procesa širih izmena Krivičnog zakonika u Srbiji.

Potpisali:

Article 19

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Medjunarodni pres institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.