Udahnula duh modernizma tradicionalnim ćilimima

Izvor: juGmedia, 03.Feb.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udahnula duh modernizma tradicionalnim ćilimima

NIŠ – Dragana Branković, mlada pirotska umetnica koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, bukvalno je opsednuta šarama pirotskog ćilima.

Najpoznatija srspka prostirka je, na ovaj ili onaj način, tema gotovo svih njenih radova, umetničkih fotografija, koje je videla publika u galerijama od Egipta do Engleske.

- Šare pirotskog ćilima imaju neku mističnu lepotu, i to mi upravo pomaže da nađem inspiraciju za fotografije, koje su svojevrstan dijalog između >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ovdašnjeg ćilimarstva i kultura na raznim svetskim meridijanima. Ćilim je jedno od najznačajnijih obeležja našeg identiteta i kulture, i zato je vrlo važno očuvati ga – kaže Dragana.

Prema njenim rečima, upravo moderan pristup prema ovom tradicionalnom predmetu sa preko 100 motiva i dezena je ono što posebno ceni umetnička publika u Norveškoj, Japanu, Engeskoj i Egiptu, koja je do sada imala prilike da vidi njene fotografije. Vrlo dobre reakcije bile su u Egiptu, prapostojbini tekstila i civilizacije, gde je vrlo dobro poznata snaga i simbolika motiva.

Serija umetničkih fotografija pod nazivom „Ne gubi identitet“ koju su pre četiri godine videli i Piroćanci, posebno je zainteresovala Nemce, tačnije vlasnike „Prima galerije“ u Berlinu, odakle je ovih dana stigao poziv za organizaciju izložbe. Lepo priznanje, ali i obaveza da se zatvori „finansijski krug“, oko organizacije.

- Sve značajnije galerije praktikuju da snose polovinu troškova, što je u berlinskom slučaju oko 1.500 evra. Drugu polovinu moram da obezbedim ja, pa sam zatražila pomoć opštine i još nekih ljudi jer je poznato da mladi umetnici, naročito u kriznim vremenima teško dolaze do novca – kaže ovaj postdiplomac na novosadskoj Akademiji, čija je druga velika ljubav džez muzika, a uzor Dajen Šur.

(Kraj)

IZVOR:Večernje novosti/JUGMEDIA

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Opsednuta šarama pirotskog ćilima

Izvor: OkRadio.rs, 04.Feb.2013, 10:44

Dragana Branković, mlada pirotska umetnica koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, bukvalno je opsednuta šarama pirotskog ćilima.   Najpoznatija srspka prostirka je, na ovaj ili onaj način, tema gotovo svih njenih radova, umetničkih fotografija, koje je videla publika u galerijama...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.