Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2019, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici vlasotinačke Tehničke škole u humanitarnoj akciji: Pomozimo trogodišnjoj Petri

VLASOTINCE

Već drugi petak u decembru  u centru Vlasotinca, u podne,  na platou ispred zgrade opštine održava se ,,Humanitarni bazar” za pomoć oboleloj trogodišnjoj devojčici Petri Đorđević a sve uz nesebičnu pomoć učenika i profesora  vlasotinačke Tehničke škole, a na inicijativu Dragane Milenković, tetke male Petre. Na ovom humanitarnom bazaru prodaju se predmeti ručne izrade, ukrašeni dekupaž tehnikom od novogodišnjih ukrasa, kutije za čaj, ključevi, podmetači >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << do poslužavnika i ukrasa za enterijer.

       – Naši učenici su već dva pazarna petka u centru grada na platou ispred zgrade opštine u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za malu Petru. Oni se, inače, uvek odazivaju kada su u pitanju ovakve akcije, i to čine sa puno pažnje i ljubavi sve u želji da se, ovog, puta pomogne maloj i slatkoj trogodišnjoj devojčici Petri. U planu je da se do kraja ove kalendarske godine naši učenici okupljaju svakog petka, uz veliku nadu i želju, da malena Petra ozdravi – rekla nam je profesorka Nina Đorđević, koja je uvek sa svojim učenicima  u akcijama koje su humanitarnog karaktera.

       Malena Petra Đorđević boluje od retkog tumora na mozgu, koji je, posle dužeg vremena raznih zdravstvenih tegoba dijagnostifikovan jula meseca ove godine.Operisana je u Beogradu, 8.jula i odstranjen je veliki deo tumora koji je prekrivao 3/4 mozga. Kasnijim analizama otkriveno je da Petra ima i retku genetsku mutaciju Li-Fraumeni sindrom koji otežava njeno lečenje.Na predlog nekih lekara, kao i roditelja dece koja su tamo lečena, Petrini roditelji je vode na pregled u parisku kliniku Gustav Rusi, specijalizovanu za lečenje te vrste tumora. Tamo su i saznali za mutaciju gena, a kako  nisu imali novca za lečenje, vraćaju se u Beograd i tu se nastavlja lečenje.

        – Hemioterapije koje je Petra primila u Beogradu nisu dale nikakve rezultate, već su se javile i metastaze.To je nateralo roditelje da se obrate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za pomoć za lečenje u inostranstvu, kao i činjenica da lekarima u Beogradu nije bila poznata ta vrsta tumora.  Navodno nisu se sreli u praksi sa tom vrstom tumora, što su neki od njih i priznali roditeljima – započinje ovu tužnu priču Dragana Milenković, tetka male Petre, koja je, inače, organizator humannitarnih aktivnosti za pomoć trogodišnjoj  Petri.

       Kakav je bio odgovor od strane RFZO ?

       – Odgovor fonda je bio negativan, jer nijedan član konzilijuma nije bio saglasan  za lečenje u inostranstvo.Zašto?Ni Petri,ni Heleni,ni Sofiji? Jedini način da se ide u Pariz na dalje lečenje bio je da se obezbede sredstva za lečenje je bio i ostao preko fondacije ,,Budi human”. Predračun klinike je stigao na iznos od 265.000 evra i krenula je borba za život malene Petre. Zahvaljujući humanim i nesebičnim ljudima, prva rata je u oktobru uplaćena u iznosu od 100 hiljada evra i Petra je otputovala u Pariz.

         Ali tamo u Parizu se saznalo za nove probleme male Petre ?

       – Tamo je na snimku sa magnetne rezonance utvrđeno da postoje još tri tumora u prednjem delu mozga za koje u Beogradu nije ništa rečeno roditeljima.To je još više zakomplikovalo i onako težak put lečenja koje je prihvatio da radi čuveni onkolog dr. Žak Grill.

        Borba za obezbeđivanja novčanih sredstava i dalje je veliki problem ?

       – U Srbiji je porodica uz pomoć prijatelja nastavila trnovit put za prikupljanje preostalog iznosa za lečenje i krajem novembra je uplaćena druga rata od 100 hiljada evra.Preostali iznos porodica zajedno sa ljudima dobre volje u zemlji i inostranstvu nastavlja da prikuplja na stotinu načina da bi ispoštovali rok do kraja decembra.

        Da li se nadate da ćete prikupiti potreban iznos sredstava koji je naznačen u predračunu ?

       – Hvala svim dobrim ljudima u Srbiji i dijaspori koji su se pridružili našoj borbi da pobedi život. Da pobede deca. Daliborka majka male Petre  je rodom iz Tupalovca, kod Grdelice, gde živi i veći deo porodice, tako da se naš kraj svim srcem uključio u pružanju podrške u sakupljanju novca za Petrino lečenje. Moja su nadanja da ćemo uspeti u nastojanjima, i uz pomoć dobrih ljudi, da obezbedimo potrebna sredstva kako bi smo ih potom prosledili na račun klinike koja se nalazi u Parizu – rekla  nam je na kraju razgovora zabrinuta Dragana, tetka malene Petre.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.